Novi serveri iz IBM-a - najbrži UNIX sustav na svijetu

IBM je predstavio novu liniju serverskih proizvoda Power Systems koja objedinjuje IBM-ove sustave "System i" i "System p" koji smanjuju energetske troškove, pojednostavljuju održavanje i nude veći izbor aplikacija.

Novi se serveri temelje na procesorima POWER6, podržavaju Linux i UNIX operativne sustave, a korisnici sustava System mogu bez poteškoća prebaciti svoje ključne aplikacije na nove servere. Na raspolaganju su nove tehnologije poput POWER6 Energy Save i PowerVM koje upravljaju potrošnjom električne energije i nude mogućnost kreiranja do 80 odvojenih particija unutar jednog sustava.

Nova linija proizvoda uključuje servere IBM Power 520, 550 i IBM Blade Center koji su namijenjeni malim i srednjim tvrtkama. Novi POWER6 procesor koji je također ugrađen u Power 575 Hydro Cluster server radi na najvećem taktu od 5GHz uz zadržavanje smanjene potrošnje električne energije pri čemu se za hlađenje brine voda. Vodeno hlađenje trenutno je najbolji oblik hlađenja ovog servera koji omogućuje smještanje do 448 procesorskih jezgri namijenjenih zahtjevnom radu poput energetike, aerodinamike i modeliranju vremenskih prilika.

Vrh ponude je superračunalo Power 595 koje se temelji na operativnom sustavu UNIX, a postiže dvostruko bolje performanse od konkurencije. Cijene servera koji su namijenjeni 24/7 radu kreću se od desetak tisuća dolara pa do milijunskog iznosa, naravno, ovisno o konfiguraciji i informatičkoj zahtjevnost.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara