Novi sindikat za sutra najavljuje prosvjed radnika "Sportske odjeće"

NOVI sindikat najavio je danas da će sutra u podne na Markovu trgu organizirati prosvjed 140 radnika "Sportske odjeće" iz Novske u stečaju sa zahtjevom da Vlada uredbom riješi problem neisplate njihovih potraživanja.

Tražimo da Vlada po hitnom postupku donese uredbu kojom bi se priznala prava iz Zakona o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja i radnicima čije su tvrtke otišle u stečaj prije stupanja na snagu toga zakona, rekao je na konferenciji za novinare glavni tajnik sindikata Tomislav Kiš.

Naime, izmjenom Stečajnog zakona pravo radnika tvrtki u stečaju na isplatu tri zadnje neisplaćene plaće i trećine otpremnina preneseno je u Zakon o osiguranju potraživanja, no to vrijedi samo za stečajeve započete nakon srpnja, kada je zakon izmijenjen.

Za tvrtke u kojima dotad nije počela isplata troškova stečajnog postupka to pravo ne važi, pa su zbog te "zakonske rupe" zakinuti radnici većine poduzeća koja su otišla u stečaj unazad godinu dana.

Oko 280 radnika "Sportske odjeće", čija je tvrtka propala jer je pretvorbom došla u ruke Josipu Guciću koji je iz nje "isisao" sav novac, trebalo bi dobiti između 9.000 i 10.000 kuna po osobi, procjenjuje sindikat.

Vlada bi mogla uredbom regulirati taj problem i za ostale radnike koji su zakinuti izmjenama zakona, a ako se ogluši na naš zahtjev spremni smo pozvati na prosvjed sve radnike s istim problemom, najavio je predsjednik Novog sindikata Mario Iveković.

Nakon što je "Sportska odjeća" otišla u stečaj, akciju za spas radnih mjesta pokrenuo je Novi sindikat koji je uz pomoć Grada Novske u srpnju osnovao tvrtku "Konfekcija Novska" te u njoj zaposlio 75 radnika, a uskoro će ih biti zaposleno i stotinjak.

Radnici za početak primaju plaće od 2.000 kuna bruto koje se uredno isplaćuju, kao i svi doprinosi, a posao je osiguran do kraja godine.

No, iako smo zaposlili stotinjak ljudi na području od posebne državne skrbi, ne možemo dobiti poticaje iz Vladina programa za poticanje zapošljavanja, jer radnici nisu bili šest mjeseci na burzi rada, kazao je Iveković.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara