Novi skandal s onečišćenom vodom u SAD-u

Novi skandal s onečišćenom vodom u SAD-u

Foto: Hina

DRUGI skandal zbog vode kontaminirane olovom izbio je na američkom Srednjem zapadu, području koje već dugo potresa afera onečišćene vode u gradu Flintu, a ogorčila je i samog predsjednika Sjedinjenih Država Baracka Obamu. 

Nedavna ispitivanja pokazala su nenormalno visoki udio olova u "nekoliko stanova" od 28 testiranih, te u školi u Sebringu, mjestu od 4400 stanovnika, objavila je Agencija za zaštitu okoliša Ohija.

Zbog onečišćenja zatvorene su škole, a stanovnicima je rečeno neka ne piju vodu iz slavine.
Skandal već snažno potresa grad Filnt u Michiganu koji je upozorio na nemar vlasti u provedbi mjera sigurnosti za javno zdravlje. U travnju 2014. u želji da uštedi, grad je prestao primati vodu iz Detroita i počeo je crpsti iz lokalne rijeke, no ta je voda sumnjive kvalitete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obama bi bio "izvan sebe"

Ubrzo su se stanovnici počeli žaliti na okus, miris i izgled vode u kućanstvima. Zatim, da bi filtrirale opasnu bakterije, vlasti su povećale postotak kemijskih proizvoda čime su izazvali kožne probleme te opadanje kose. Danas je stanje u Flintu takvo da je korozivna voda nagrizla dovodne cijevi, a korodirali su i dijelovi u tvornici proizvođača automobila General Motors.

Stanje je takvo da je razgnjevilo američkog redatelja Michaela Moorea, vjerojatno najpoznatijeg stanovnika Flinta, ali i predsjednika Obamu koji je rekao da bi "bio izvan sebe" kada bi on živio u tome gradu. U Sebringu su službe za zaštitu okoliša u Ohiju objavile da postoje sumnje "da je operater (za pročišćavanje vode) lažirao podatke" o kvaliteti vode namijenjene za uporabu u kućanstvima".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara