Novi stalni postav Memorijalnog muzeja jasenovačkog spomen-područja

Ravnateljica Memorijalnog muzeja jasenovačkog spomenpodručja Nataša Jovičić danas je najavila da će novi stalni postav Muzeja biti gotov do kraja ove godine.

Stalni postav uključuje nešto više od 4000 predmeta te fotografija i arhivsku građu o jasenovačkim žrtvama, rekla je Jovičić na tribini u Muzejskom dokumentacijskom centru u Zagrebu.

Dodala je da je za stalan postav, koji će biti predstavljen na 150 četvornih metara, Ministarstvo kulture od 1997. do 2003. izdvojilo 15 milijuna kuna. Jovičić je također naglasila da nedostaje 30 posto muzejske građe. Najavila je da će premijer Ivo Sanader posjetiti Jasenovac 16. ožujka kako bi upoznao rad na stalnom postavu.

Kustosica Muzeja Rosana Ratkovčić kazala je kako novi stalni postav neće sadržavati samo povijesne činjenice i građu koja ih dokumentira nego i predmete koji su pripadali zatočenicima logora, tako da će postav predstaviti i identitet, odnosno individualizaciju žrtava. Žrtve bez identiteta ostaju samo žrtve, što stvara dojam da su unaprijed osuđene na tu ulogu, smatra kustosica i dodaje da je vraćanje identiteta žrtvama i vraćanje dostojanstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Istaknula je da će postav biti podijeljen u više tema, a u uvodnoj se prikazuje život žrtava prije nego su odvedene u logor. Jedna od tema je i uspostava NDH, osnivanje koncentracijskih logora na teritoriju te države te osnivanje jasenovačkog logora, za što su odabrane fotografije i novinski tekstovi o NDH i vezama s nacističkom Njemačkom, arhivska građa o zakonskim odredbama kao osnovi za diskriminaciju Židova, Srba, Roma i ostalih nepoćudnih građana i za njihovu deportaciju u logore, te oznake za Židove kao svjedočanstva diskriminacije.

Središnja tema je život zatočenika u logoru, a podijeljena je na manje cjeline poput prisilnog rada, gladi i otpora.

Nataša Mataušić iz Hrvatskoga povijesnog muzeja istaknula je da je do sada izrađen poimenični popis 59.589 žrtava. Dodala je da taj popis nije stalan, da se neke žrtve spominju više puta, a neke nisu ni spomenute te da se temelji na popisu što ga je 1964. izradio Statistički zavod Jugoslavije.

(Hina) xta yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara