Novi sukobi u šijitskom Najafu i Kerbali; Pobunjenički vođa Moqtada Sadr poziva pristaše na mučeništvo

DEVET pripadnika paravojnih snaga Mehdijeve vojske ubijeno je u sukobima između pristaša radikalnog šijitskog vođe Moqtade Sadra i vojnika koalicije u Diwaniyi na jugu Najafa, noću s utorka na srijedu a u isto je vrijeme u gradu Kerbali ubijen u sukobima i jedan vojnik koalicije te dvojica Iračana.

Mehdijeva vojska je paravojna formacija lojalna radikalnom šijitskom vođi Moqtadi Sadru koji je u utorak prigodom obilaska tih postrojbi u Kufi, blizu svetog šijitskog grada Najafa gdje se krije već nekoliko tjedana, kazao svojim pristašama da će ih povesti u mučeništvo.

"Želimo da ste budniji i discipliniraniji, i bude li to Bog htio, povest ću vas u mučeništvo", izjavio je šijitski čelnik pristašama u velikoj džamiji u Kufi, prema video zapisu koji je njegov ured podijelio novinarima.

Jedan od Sadrovih pomoćnika, Ali Kharsane, izjavio je u srijedu kako je "devet članova Mehdijeve vojske ubijeno i više njih ranjeno" u sukobima s koalicijskim snagama noću na srijedu u Diwaniyi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U gradu Kerbali, 110 km južno od Bagdada, u operaciji razoružavanja Sadrovih pripadnika noću je ubijen jedan koalicijski vojnik, prema priopćenju poljskog zapovjedništva koje je zaduženo za taj sektor.

Od bolničkih se izvora doznaje da su dvojica pristša Al-Sadra ubijena a devet ranjeno u tim sukobima.

(Hina) xbnš yrt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara