Novi udar olujnog juga: Stižu visoki valovi, poplavit će rive. Izdana upozorenja

Novi udar olujnog juga: Stižu visoki valovi, poplavit će rive. Izdana upozorenja
Foto: Pixell, Index

HRVATSKOJ se sprema novi udar olujnog juga. 

Jugo će na Jadranu jačati već u noći na subotu pa će tijekom vikenda opet biti često jako, ponegdje olujno, najavljuje Zoran Vakula u novoj prognozi za HRT.

Ponovno ćemo imati visoke valove, poplavljene neke rive i probleme u pomorskom prometu, a i onečišćenja, najavio je Vakula.

Izdana su i upozorenja, a žuti je meteoalarm proglašen za većinu zemlje. Za središnju Hrvatsku upozorenje je izdano za gustu maglu, a za cijeli Jadran proglašeno je upozorenje zbog jakog i olujnog juga. 

Udari juga, prema upozorenju Meteoalarma, mogli bi ići do 85 kilometara na sat, a najjači bi trebali biti u sjevernoj i srednjoj Dalmaciji te na Kvarneru. 

Ovaj bi novi val juga ipak trebao biti slabiji od prošlog.

Dobra je vijest, pojasnio je Vakula, da stanje atmosfere ipak neće biti onakvo kao nedavno jer se ciklona neće premještati preko Hrvatske nego južnije - iz zapadnog u istočno Sredozemlje. Stoga će i kiša kod nas biti rjeđa i većinom manje obilna nego prošlih dana. U sjevernim će kopnenim krajevima i izostati, ali će ponegdje vjerojatno biti rosulje iz niskih oblaka i guste magle, osobito u središnjoj Hrvatskoj. 

U ponedjeljak, kada bura barem kratkotrajno zamijeni jugo, povećava se vjerojatnost za jedan od rijetkih dana ovoga studenoga bez kiše duž cijeloga Jadrana. Diljem Hrvatske takav se dan ovoga mjeseca nije dogodio, a najvjerojatnije - ni neće.

Temperatura zraka bit će i dalje iznadprosječno visoka za ovaj dio studenoga, osobito u područjima gdje će magla biti kratkotrajna ili izostati. To je povoljno zbog štednje na grijanju, ali će nastaviti smetati kolinje.

A u prometu po unutrašnjosti mnogima će smetati magla pa budite oprezni i strpljivi. More je pak i ovaj vikend dobro hvaliti, ali još bolje - "držati se kraja", savjetuje Vakula.

U subotu na kopnu česta magla, na moru jugo, kiša

U subotu će u istočnoj Hrvatskoj magla biti češća u zapadnijim krajevima, dok ponegdje u Podunavlju zbog jugoistočnjaka neće ni nastati. Uz barem djelomice sunčano vrijeme najniža će temperatura biti od 3 do 6°C, a najviša od 12 do 17°C, ovisno o dugotrajnosti magle.

Magla će još češća i dugotrajnija biti u središnjoj Hrvatskoj pa će i poslijepodnevna temperatura biti niža nego na istoku, ali i dalje viša od prosječne za ovo doba godine, baš kao i najniža tijekom noći i jutra. Naravno, to ne znači da mjestimice pri tlu nije moguć slab mraz.

Isto vrijedi i za gorje i unutrašnjost Istre, gdje je i u petak ujutro pri tlu bilo "blagih minusa" - primjerice -1°C u Pazinu i Ogulinu - iako će najniža temperatura na 2 metra visine u subotu biti uglavnom od 3 do 5°C. Na sjevernom Jadranu od 10 do 13°C, a poslijepodne od 14 do 18°C, u gorju od 11 do 13°C. Osim promjenjive naoblake, bit će i povremene mjestimične kiše, ali vjerojatno će znatno većih nevolja biti zbog često jakog juga, na otvorenome i olujnog, uz koje će more biti i valovito.

Na srednjem Jadranu ponegdje vjerojatno i jače valovito. Uz jugo, promjenjivu naoblaku i mjestimičnu kišu dnevni će hod temperature uz more biti malo izražen - uglavnom od 12 do 19°C, a u unutrašnjosti Dalmacije će nakon mjestimice maglovitog jutra s 5 do 8°C - porasti do oko 17°C.

I na jugu Hrvatske će biti i jakog juga i valovitog mora, a i sunčanih razdoblja i povremene mjestimične kiše, uz temperaturu za studeni relativno visoku.

Nastavlja se iznadprosječna toplina

Iznadprosječna će se toplina nastaviti i sljedećih dana, u unutrašnjosti većinom maglovitih, barem ujutro. Kiše će biti uglavnom u južnijim krajevima, osobito u nedjelju, a iz niskih oblaka i ponegdje guste magle vjerojatno i izmaglice i rosulje, osobito u gorskoj i središnjoj Hrvatskoj. Sredinom sljedećega tjedna sve je veća vjerojatnost ponovne kiše diljem unutrašnjosti, a i Jadrana, gdje je mjestimice moguća već do kraja utorka. A budući da će kiša povremeno i ponegdje padati i u nastavku ovoga tjedna - ponedjeljak će vjerojatno biti jedan od rijetkih dana ovoga studenoga diljem Jadrana bez kiše. I to uz prolaznu buru, uglavnom umjerenu, podno Velebita i jaku. No znatno veće nevolje prouzročit će jugo i visoki valovi - i to ne samo u subotu nego i u nedjelju, kada će se nastaviti teškoće u pomorskom prometu, osobito na srednjem i južnom Jadranu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara