Novi ustroj Karlovca - 10 gradskih četvrti i 15 mjesnih odbora

S 14 glasova za i osam protiv danas je karlovačko Gradsko vijeće donijelo odluka o mjesnoj samoupravi, kojom se uvodi novi ustroj pa se umjesto 51 mjesnog odbora uvodi deset gradskih četvrti i 15 mjesnih odbora.

Ivan Turković je, u ime Kluba vijećnika HDZ-a, nazvao tu odluku ´monstruoznom jer ne jamči opstojnost Hrvata´. Rekao je da su stanovnici Popović Brda prije deset godina zatvorili stanovnike Kamenskog vezane u mrtvačnici, tukli ih i palili njihove kuće, a sada ih se spaja u jedan mjesni odbor, tako da Hrvati Kamenskog budu manjina. Kako je rekao Turković, isto se odnosi na hrvatska sela desne obale Kupe u kojima su sve kuće bile potpuno uništene, a svi sakralni spomenici od Skakavca do Kovačevca sravnjeni sa zemljom.

Oporba je s tim u vezi podnijela amandman da se Brežani, Manjerovići, Brođani, Lipje, Banska Selnica, Slunjska Selnica te Ribari i Kablari izdvoje u poseban mjesni odbor, ali su većinom glasova ostali u sastavu mjesnog odbora Skakavac.

Vijećnik Nikola Vuljanić (HNS) rekao je da dizanje administrativnih zidova između srpskih i hrvatskih sela smatra nedoličnim i da to vodi ponavljanju grešaka. Srbe povratnike smatra građanima RH ´krstili se oni s dva ili tri prsta.´ Kako je rekao, zločince i kriminalce treba smjestiti u zatvore, a aboliciju poštivati.

Mihovil Stanišić je, u ime Kluba vijećnika SDP-a, rekao da bi pojedinci iz oporbe htjeli da se zbog četničkih napada pojedina područja getoiziraju, a to bi onda značilo da bi se i u pojedinim gradskim četvrtima trebale povlačiti crte među ulicama, pa čak i u zgradama.

Predsjednica Gradskog vijeća komentirala je stajalište Ivana Turkovića o ´opstojnosti´ Hrvata riječima da ´ako o 125 povratnika srpske nacionalnosti u Popović Brdu ovisi opstojnost Hrvata, onda je ta Hrvatska jadna kao i svi mi.´

Vijećnik HDZ-a Marko Marić, kao i većina oporbenih vijećnika, smatra da ustroj mjesnih odbora i gradskih četvrti ima veze s izborima kako bi se ´jedno biračko tijelo uklopilo u drugo jer to odgovara vladajućoj koaliciji u gradu Karlovcu´.

Većina vijećnika smatra da će novi ustroj mjesne samouprave dovesti do puno veće djelotvornosti u radu jer je poštivano osnovno načelo da mjesni odbori nemaju manje od tisuću stanovnika, a gradske četvrti manje od tri tisuće stanovnika.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara