Novi Zeland zemlja s najmanje korupcije, najkorumpiranije Somalija i Sjeverna Koreja, Hrvatska na 66. mjestu ljestvice

Foto: Ilustracija

U IZVJEŠĆU koje je ovog tjedna objavio Transparency International stoji kako je Novi Zeland zemlja koju se smatra najmanje korumpiranom, dok najviša stopa korupcije vlada u Somaliji i Sjevernoj Koreji, piše CNN.

Prema "indeksu percepcije o korupciji" SAD su se našle na 24. mjestu, i tako su postale četvrta najbolja država zapadne hemisfere. Kanada je na desetom mjestu popisa, dok su Bahami zauzeli 21. mjesto, a slijedi ih Čile. Hrvatska se našla na 66. mjestu ljestvice, zajedno s Crnom Gorom i Slovačkom.

Prva mjesta na ljestvici država koje se doživljavaju kao najmanje korumpirane zauzimaju
uglavnom europske zemlje, s iznimkom Novog Zelanda, zatim Singapura koji se našao na petom mjestu i Australije koja osmo mjesto zauzima zajedno sa Švicarskom. Preostale najbolje rangirane nacije su Danska, Finska, Švedska, Norveška i Nizozemska.

S druge pak strane, uz Somaliju i Sjevernu Koreju, koje dijele posljednje, 182. mjesto ljestvice,
dno liste popunili su Mianmar, Afganistan, Uzbekistan, Turkmenistan, Sudan, Irak, Haiti i Venecuela.

Transparency International svoje je zaključke izvukao iz anketa koje su provele nezavisne i respektabilne institucije. Informacije korištene kako bi se sastavio indeks dobivene su postavljanjem pitanja koja su se odnosila na podmitljivost državnih dužnosnika, pomoćnika u javnim ustanovama, pronevjeri javnih sredstava, kao i pitanjima o snazi i učinkovitosti javnih sektora i truda u borbi protiv korupcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dojam percepcije o razini korupcije u pojedinim državama korišten je jer je korupcija skrivena aktivnost koju je teško mjeriti. Iz Transparencyja kažu kako se taj doživljaj s vremenom pokazao kao potpuno pouzdana procjena korupcije.

Pri mjerenju razine korupcije koristila se skala od 0-10, gdje nula predstavlja visoku korumpiranost, dok su desetkom bodovane vrlo "čiste" zemlje.

Novi Zeland tako je dobio 9.5 bodova, a najgore Somalija i Sjeverna Koreja dobile su po jedan bod. SAD je ocijenjen sa 7.1 bodom, Kanada s 8.7 a Čile 7.2 boda. Haiti, najgori u zapadnoj hemisferi dobio je 1.8, a slijedi ga Venecuela s 1.9 boda.

U istočnoj Europi i središnjoj Aziji Turska je najviše rangirana i našla se na 61. mjestu s 4.2 dodijeljena boda, a Turkmenistan i Uzbekistan dijele 177. mjesto sa indeksnom ocjenom 1.6.
U EU i zapadnoj Europi na najboljem su položaju Danska i Finska, izjednačene na drugom mjestu sa indeksom 9.4, dok je Bugarska najgora, na 86. mjestu s 3.3 boda na korupcijskoj skali.

Transparency International, čije sjedište se nalazi u Berlinu, ima 90 podružnica diljem svijeta. Organizacija surađuje s partnerima u vladama, tvrtkama i civilnom društvu, i to kako bi razvila i implementirala učinkovite mjere za borbu protiv korupcije.

Čitav izvještaj može se pronaći na internetskoj stranici organizacije www.transparency.org.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara