Novinar postavio "bombu" na vlak koji je prevozio nuklearni otpad

Novinar postavio "bombu" na vlak koji je prevozio nuklearni otpad

BRITANSKI novinar Tom Parry, koji piše za Daily Mirror, dosjetio se istražiti kolika je razina sigurnosti na jednoj od potencijalnih meta terorista, pri čemu se rezultat njegova malog testa pokazao šokantnim, budući je prolazak kroz sigurnosne točke, prema njegovu opisu, bio gotovo smiješno lak.

Parry je, naime, postavio lažnu bombu na vlak koji je prevozio 12 tona nuklearnog otpada na daljnju preradu u elektranu u Selafieldu na sjeverozapadu Engleske.

Vlak s četiri vagona, na kojega je Parry postavio neidentificirani uređaj, izgleda kao običan teretni vlak koji svojim izgledom uglavnom ne privlači puno pažnje. No, malo ljudi svjesno je toga da se upravo u tom vlaku nalaze boce pune radioaktivnih tvari, pri čemu bi eksplozija istoga izazvala katastrofu.

Parry je spomenutom vlaku prišao usred bijela dana, nakon što je vlak sa smrtonosnim teretom ostao čak 10 minuta bez ikakva nadzora.

U područje koje bi trebalo biti pod strogim nadzorom budući se radi o meti savršenoj za terorističke napade, Parry se slobodno ušetao obučen u fluorescentnu narančastu jaknu s kapom, a da mu pri tomu nije bila potrebna nikakva identifikacijska kartica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlakovođa, koji je bio na pauzi u blizini, čak je ostavio motor da radi dok smo ja i fotograf Mirrora stajali kraj radioaktivnog otpada." - prepričao je novinar, dodavši kako je fotografu nekoliko minuta mogao nesmetano pozirati, a da ih nitko nije primjetio, napomenuvši pri tomu kako je bilo tko s osnovnim znanjem o vožnji vlaka isti mogao oteti.

No, kako Parry navodi, ovo mu nije bio prvi put da se slobodno mogao kretati područjem koje bi trebalo biti pod strogim nadzorom osiguranja.

"Otprilike sam se desetak puta slobodno ušetao na to područje." - kazao je Parry, pri čemu navodi kako je u razgovoru s jednim od radnika na odlagalištu saznao kako je osiguranje na istomu "vic" te kako se područjem može kretati bilo koja osoba koja pronađe ulazna vrata, pri čemu mu jedina "ulaznica" pri nesmetanom obilasku može biti fluorescentna narančasta jakna.

Mnogi Britanci ovo otkriće smatraju šokantnim, pogotovo nakon terorističkog napada koji je 7. srpnja zadesio London.

B.S.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara