Novinar SKY-a: Vukovar 1991. kao iz filma "Apokalipsa danas"

Novinar SKY-a: Vukovar 1991. kao iz filma "Apokalipsa danas"
NOVINAR Sky Newsa Ernot van Linden izjavio je u ponedjeljak u Haagu da je Vukovar nakon pada u studenom 1991. bio potpuno razoren grad, a prizori iz tog nekoć baroknog gradića nalikovali su scenama iz filma "Apokailpsa danas".

"Nije bilo kuće koja nije bila pogođena, a gradom se širio miris smrti. Pripadnici srbijanskih paravojnih snaga pijani su slavili uz glasnu glazbu. Bilo je vrlo neobično i sablasno, kao da gledam film Apokalipsa danas", izjavio je Van Linden, svjedok optužbe u postupku protiv tzv. vukovarske trojke.

Umirovljenom generalu JNA Mili Mrkšiću, koji je 1991. zapovijedao "vukovarskom operacijom" JNA, i njemu podređenim oficirima Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću u Haagu se sudi pod optužbom za pokolj nad najmanje 264 hrvatska ranjenika i civila na Ovčari 20. studenoga 1991., najteži ratni zločin počinjen tijekom rata u Hrvatskoj.

Po Van Lindenovim riječima, tijekom boravka na istočnohrvatskom ratištu nije nikada vidio niti čuo da hrvatski borci napadaju postrojbe JNA teškim topništvom. "Samo je jedna strana, JNA, koristila teško topništvo. To je bila jednosmjerna ulica i to uvijek prema Vukovaru", rekao je iskusni ratni dopisnih britanskog televizijskog kanala Sky News.

Vrlo detaljno opisao je događaje u vukovarskoj bolnici 19. i 20. studenog 1991. godine kada se pripremala evakuacija oko 500 civilnih i vojnih hrvatskih ranjenika te bolničkog osoblja.

"Ostali novinari i ja došli smo pred bolnicu jer smo znali da bi se mogao dogoditi masakr. Željeli smo svojom prisutnošću, koliko je moguće, spriječiti da se to dogodi", rekao je Van Linden.

Dodao je kako je bilo očito da je zgrada bolnice bila gađana oružjem teškog kalibra, a u njoj nije bilo nikakvog naoružanja niti bilo koga u uniformi. "Kakve osjećaje može imati čovjek kada na jednom mjestu vidi agoniju tolikog broja ljudi, ljudi koji zaudaraju, u teškom psihičkom stanju zbog onoga što su proživjeli", rekao je Van Linden. "U bolnici se osjetio slatkasti okus smrti, smrad izmeta, grozno je zaudaralo", bio je slikovit britanski novinar.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posvjedočio je i kako je 19. studenog pred bolnicom vidio prepiranje Šljivančanina s predstavikom Međunarodnog odbora Crvenog križa, nakon kojeg mu je međunarodni humanitarac rekao da je JNA prekršila dogovor o izmještanju vukovarskih ranjenika.

"Predstavnik Crvenog križa mi je rekao da je njihov rad potpuno onemogućen zbog JNA, koja je prekršila raniji dogovor jer je pustila vojnike u bolnicu", istaknuo je Van Linden.

Šljivančanin mu je, pak, uzvratio da "je taj gospodin naivan, jer ne razumije da je Vukovar u ratnoj zoni" te da je pristran.

Naposlijetku su ranjenici i bolničko osoblje ukrcani u civilne autobuse, civilna i vojna vozila hitne pomoći te su pod pratnjom vozila JNA prepraćeni prema crti razdvajanja s hrvatskim snagama.

No, po njegovim riječima, konvoj nije prešao liniju jer su, rečeno mu je iz izvora JNA, na njega zapucale hrvatske snage, pa je preusmjeren u Srijemsku Mitrovicu. "Dio tih ljudi, civila, doista sam kasnije vidio u jednoj sportskoj dvorani u Srijemskoj Mitrovici, dok za ranjene ne znam gdje su završili", istaknuo je Van Linden.

Njegov je općeniti dojam da su postrojbe JNA bile profesionalne i dobro obučene snage, a njezini pripadnici štitili hrvatske civile od paravojnih milicija, šešeljevaca i četnika, koji su nakon pada Vukovara izjavljivali da "treba raščistiti s Hrvatima i ići dalje, do granica Velike Srbije".

Van Linden svoje svjedočenje nastavlja u utorak kada će protuispitivanje provesti odvjetnici optužene vukovarske trojke.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara