Novinari HRT-a: Ravnatelj Sutlić prekšio je zakon i Ustav i provodi cenzuru

Novinari HRT-a: Ravnatelj Sutlić prekšio je zakon i  Ustav i provodi cenzuru

Tekst: I. Ćimić
Foto: Igor Sambolec (Cropix)/Index

"IZVRŠNI odbor čvrsto staje u zaštitu kolega, ali i svih novinara HRT-a, prozvanih od strane Glavnog ravnatelja u emisiji 'Dnevnik' i emisiji 'Otvoreno' te u najnovijem objelodanjenom slučaju omalovažavanja i šovinističkog vrijeđanja Ivane Dragičević-Veličković, što se može podvesti i pod kršenje Zakona o HRT-u, ali prvenstveno i kršenje čl. 39 Ustava Republike Hrvatske jer je to otvoreno iskazivanje nacionalne nesnošljivosti i mržnje", stoji u današnjim zaključcima na sjednici Izvršnog odbora Ogranka Hrvatskog novinarskog društva pri HTV-u, a slijedom javnog omalovažavanja zaposlenika od strane Glavnog ravnatelja HRT-a, te drugih neprimjerenih događanja koja sustavno narušavaju ugled i u konačnici poslovanje HRT-a.

> Ekskluzivno - Novinari HTV-a potvrdili za Index: Ravnatelj HTV-a novinarku nazvao četničkom kurvetinom

> Tema: Reakcije na izjavu Vanje Sutlića

"Kako je takvo postupanje neprimjereno i neprihvatljivo uopće u ovom 21. stoljeću, pa tako i u hrvatskom društvu, a također i neprikladno od strane glavnog ravnatelja prema zaposlenicima HRT-a, tražimo što hitnije zauzimanje stava Programskog vijeća, te pokretanja postupka po Pravilniku HRT-a o etičkom kodeksu, ali i naslovljenih saborskih odbora i u konačnici odgovornost za takvo postupanje", stoji u zaključcima koje potpisuje predsjednik Izvršnog odbora Ogranka HTV-a Nikola Kristić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


.
Također od ravnateljstva HRT-a, Programskog vijeća kao i od Odbora za informiranje, informatizaciju i medije te od saborskog odbora za ljudska prava i nacionalne manjine zahtijeva se zauzimanje stava o pokušaju javnog pritiska i uvođenju cenzure od strane Glavnog ravnatelja.

Cenzura je protivna zakonu

"Cenzura je kroz javno karakteriziranje kao primitivnih i zabranjenih pitanja koja je gostu emisije postavljao novinar Aleksandar Stanković. Kako znamo da je Ustavom Republike Hrvatske (čl. 38) zabranjena cenzura te kako znamo da nema zabranjenih pitanja, ne prihvaćamo takvo postupanje i ne pokoravamo se takvim, niti bilo kojim pritiscima druge vrste", navodi se u priopćenju u kojem se dodaje da u kampanji i akciji općeg rezanja troškova zbog lošeg financijskog stanja HRT-a, novinari i snimatelji ukazali su na niz propusta i loših odluka u domeni odgovornosti cjeline rukovodnog i programskog vodstva HTV-a, kojima se izravno uništava temeljno funkcioniranje – proizvodnja programa.

"Ovaj problem prepoznat je bar jednako, kao i šovinističko ponašanje, opasan po opstojnost, objektivnost, vjerodostojnost i neovisnost programa HTV-a. Pozivamo Programsko vijeće da o navedenom zauzme stav i pozove na odgovornost. O svim traženjima, novinari HTV-a spremni su se argumentirano očitovati. Također, kao odgovornog vlasnika HRT-a kao javnog medija, o nefunkcioniranju sustava HRT-a, sve lošijim poslovnim rezultatima, molimo očitovanje i nadležnih tijela Hrvatskog sabora", zaključuje se u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara