Novinari klevetnici neće u zatvor

PREMA novom prijedlogu Ministarstva pravosuđa za kaznena djela klevete i uvrede, pa i one novinarske više se neće moći izreći zatvorska kazna, piše Vjesnik.

Novim se prijedlogom predviđa i da se za 30-ak najlakših kaznenih djela iz svih glava Kaznenog zakona (KZ), više ne bi mogla izreći zatvorska nego novčana kazna, a iznimno rad za opće dobro na slobodi.

Za razliku od sadašnjeg rješenja gdje je počinitelj morao dati svoj pristanak na rad za opće dobro, ubuduće bi se takva presuda mogla provesti uz prisilu. Naime, kad bi ostalo rješenje prema kojem se kazna rada za opće dobro može izreći samo uz pristanak, počinitelj koji bi to odbio mogao bi ostati nekažnjen.

Što se tiče novčane kazne za najlakša kaznena djela, ako je počinitelj ne bi platio u roku, naplaćivala bi se prisilno, tj. ovrhom putem Ministarstva financija. U slučaju da ovrha ne uspije, ta kazna se ne bi zamjenjivala supletornim zatvorom, nego isključivo radom za opće dobro na slobodi.

Rad za opće dobro određivao bi se tako da se jedan dnevni dohodak koji prima osoba kojoj je ta mjera izrečena zamijeni jednim danom takva rada, ali najdulje dva mjeseca.

Dr. Željko Horvatić, voditelj radne skupine Ministarstva pravosuđa za izmjenu KZ-a, upozorava na činjenicu da, iako je dosad postojala i uvjetna kazna i rad za opće dobro, sankcije su se rijetko primjenjivale.

Primjerice, 2005. uvjetna osuda uz zaštitni nadzor (zabrana posjećivanja određenih lokala i priredbi, podvrgavanje liječenju, javljanje službama za zaštitni nadzor, raspolaganje dohocima prema potrebama uzdržavanih osoba...), primijenjena je samo u 140 slučajeva, a rad za opće dobro na slobodi samo u 100 slučajeva, prenosi Vjesnik.

Predložene promjene će se uvrstiti kroz izmjene KZ-a u drugom čitanju, koje prvo ide u Vladinu proceduru, a usvajanje se očekuje u siječnju 2006.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara