"Novinari su dužni istraživati Todorićevo poslovanje, a ne sastančiti s njim"

Foto: Arhiva

"VRH HRT-a morao je nakon sastanka obavijestiti javnost da je bio kod Todorića kako bi se izbjegla sva nagađanja. No, činjenica da su htjeli napraviti da to bude tajna otvara neka pitanja, ali i nagađanja", rekao je Index šef Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka komentirajući vijest da su v.d. ravnatelj HTV-a Mislav Stipić, v.d. urednik Informativnog programa HTV-a Renato Kunić, novopečena urednica Gospodarstvene redakcije Anja Konosić, nova urednica nove gospodarske emisije "Svijet profita" Tončica Čeljuska, novopečeni šef odjela regionalnog programa Đurica Drobac te novinar Kornat Vilović iz gospodarstvene redakcije bili u posjetu Anti Todoriću.

> Index doznaje: Vrhuška HTV-a i urednici iz gospodarstvene redakcije na ´briefingu´ kod Todorića

Duka: Oglašavanje odvojiti od novinarstva

Osim tajnovitosti samog sastanka Duka napominje da je bitna činjenica to što je ravnatelj bio zajedno s novinarima u posjetu Todoriću.

"Legitimno je od HTV-a da odlazi na sastanke, no kako primjećujem tu je bio ravnatelj zajedno s novinarima. Ne bih volio da se onaj marketinški dio miješa s novinarskim jer je to uvijek loše. Dogovor za reklame i reklamni prostor kao i oglašavanje treba strogo odvojiti od novinarstva. I dalje sam mišljenja da su predstavnici javne televizije morali o sastanku obavijestiti javnost", zaključio je Duka za Index. Podsjetimo kako je jučer u službenom odgovoru HTV-a stajalo da je bila riječ o redovnom tjednom sastanku s gospodarstvenicima. 

Kako neslužbeno saznajemo i kolege novinari s HTV-a zgroženi su odlaskom vrhuške kod Todorića zajedno s "odabranim novinarima". Urednik HTV-a Denis Latin koji je nedavno ostao bez svoje emisije Latinica, bio je posebno kritičan.

Latin: Istraživati Todorića, a ne sastančiti na najvišoj službenoj razini

"To je kršenje svih zakonskih i etičkih normi. Novinari moraju biti slobodni od svih ekonomskih i političkih interesnih skupina. Novinari su dužni istraživati Todorićevo eventualno nezakonito poslovanje, a ne s njima održavati poslovne sastanke na najvišoj službenoj razini", smatra Latin dodajući kako je ovo do sada nezabilježen sastanak u povijesti HRT-a. Latin napominje kako je odlazak s ravnateljem bio protivan i zakonu.

"Cijelu priču suspektnom posebno čini podatak da je s novinarima bio i v.d. ravnatelja HTV-a čime su prekršene odredbe zakona o HRT-u u kojem stoji da su poslovne i programske funkcije ne smiju miješati. Ovo je izravno miješanje ravnatelja u programske stvari, čime je prekršen zakon", zaključuje Latin za Index. Inače, tajni odlazak novinara kod Todorića zajedno s ravnateljstvom na svakom normalnom javnom servisu zahtijevao bi smjenu i osudu, govore nam i ostale kolege s HTV-a.

Babić: Čvorište nepotizma, korupcije i gluposti

"U Hrvatskoj vam je sve normalno!", bila je prva reakcije poznate novinarke, a danas kolumnistice portala Oko Jasne Babić, kada smo je upitali kako gleda na odlazak HTV-ovaca kod Todorića. Babić, osim same nelogičnosti odlaska kod "omiljenog" gospodarstvenika Hrvatske, napominje i još jednu, po njoj bitnu stvar.

"Todorić je, kao što se zna, i nejavni vlasnik konkurentske televizije, ali je zanimljivo kako 'žica' minutažu na javnoj televiziji", kaže Babić dodajući kako je ovo "nenormalno stanje", zapravo plod aktualne politike.

"Ovakvo stanje omogućio je ne samo HDZ nego i SDP koji su stvorili pakt oko HTV-a. Javna televizija tako je danas postala čvorište korupcije, nepotizma i gluposti", zaključila je Babić na kraju.

Đikić: Ostala sumnja da je možda riječ o pritisku

"U svakom slučaju sastanak nije bio transparentan, odnosno mišljenja sam kako je vodstvo HTV-a trebalo obavijestiti javnost o sastanku", mišljenja je Ivica Đikić glavni urednik Novosti dodajući kako zapravo ima premalo podataka o samom sastanku te mu nije sasvim jasno o čemu se točno radi.

"Nije neuobičajeno da se urednici i novinari sastaju s gospodarstvenicima i političarima kao i ostalim osobama od javnog značaja, no prisustvo ravnatelja svakako budi sumnju je li riječ možda o određenom pritisku na uređivanje sadržaja", zaključuje Đikić. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara