Novinarka biskupima: Štitite djecu ili će vam novinari biti najgori neprijatelji

Novinarka biskupima: Štitite djecu ili će vam novinari biti najgori neprijatelji
Screenshot: Catholic TV

PRETPOSLJEDNJEG dana vatikanske konferencije o seksualnom zlostavljanju djece, koja je na poziv pape Franje okupila oko 200 crkvenih velikodostojnika, meksička novinarka Valentina Alazraki je poručila biskupima da ne smiju više žmiriti pred tom pošasti i moraju učiniti "radikalni zaokret" ili će im novinari postati "najgori neprijatelji".

Ta 64-godišnja televizijska novinarka je do sada pokrivala pet papinskih mandata i doajenka je vatikanskog novinarskog zbora.

"Ne možete više glumiti nojeve i zabijati glavu u pijesak. Ako ne odlučite radikalno stati na stranu djece, majki, obitelji, civilnog društva, imate pravo bojati nas se jer ćemo mi novinari, koji se zalažemo za opće dobro, postati vaši najgori neprijatelji", kazala je Alazraki u oštro sročenoj izjavi.

U subotu je potresan govor održala i afrička redovnica, a njemački kardinal priznao je da je Crkva ponekad uništava spise o spolnom zlostavljanju kako bi skrila dokaze.

Katoličke biskupe zbog mnogih pogrešaka u rješavanju krize zbog seksualnog zlostavljanja oštro je kritizirala redovnica Veronica Openibo koja je rekla da Crkva mora priznati svoju "osrednjost, licemjerstvo i samodopadnost".

"Ponekad licemjeri? Da! Zašto smo šutjeli toliko dugo?"

Sestra Openibo, Nigerijka, koja je radila u Africi, Europi i Sjedinjenim Državama, govorila je na konferenciji mekim glasom, ali je imala snažnu poruku za prelate koji su sjedili pred njom.

"Objavili smo Deset zapovijedi i pokazujemo se kao čuvari moralnih standarda i vrijednosti i dobrog ponašanja u društvu. Ponekad licemjeri? Da! Zašto smo šutjeli toliko dugo? Kako su svećenici mogli šutjeti, prikrivati ta zlodjela? Tišina, čuvanje tajne u srcima počinitelja, trajanje tih zlostavljanja i stalni transferi počinitelja su nezamislivi", rekla je Openibo.

Njemački kardinal blizak Papi priznao je u subotu da je Crkva ponekad uništavala spise o spolnom zlostavljanju maloljetnika koje su počinili svećenici i pozvao je Crkvu da transparentno odgovori na taj skandal. 

"Spisi koji su mogli dokumentirati te užasne zločine i otkriti imena počinitelja uništeni su ili čak i nisu nikada bili napisani", rekao je njemački kardinal Reinhard Marx u govoru pred 190 sudionika povijesnog summita o spolnom zlostavljanju u Vatikanu koji treba završiti u nedjelju. 

Konferencija će završiti u nedjelju kad će Papa održati završni govor.

Vatikan je rekao da će tada sastaviti smjernice kako bi se osiguralo da se svi biskupi vrate u svoje biskupije znajući kako da uspostave procedure protiv zlostavljanja.

Kriza koja je izbila zbog slučajeva svećeničke pedofilije obilježila je 2018. kao najtežu godinu za papu Franju od njegovog ustoličenja 2013.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara