Novine u Nikaragvi objavile praznu naslovnicu jer je vlada zabranila uvoz tinte

Novine u Nikaragvi objavile praznu naslovnicu jer je vlada zabranila uvoz tinte
Foto: Facebook

NIKARAGVANSKE najstarije i najčitanije novine su u petak objavile izdanje s praznom naslovnicom u znak prosvjeda protiv vladinog sprječavanja uvoza tinte, papira i drugog materijala potrebnog za tiskanje novina.

U izdanju od petka novine "La Prensa" pitaju svoje čitatelje: "Možete li zamisliti život bez informacija?", žaleći se pritom da vlada ljevičarskog predsjednika Daniela Ortege sprječava opskrbu materijala potrebnog za tiskanje već 20 tjedana.

"Ne znamo koliko dugo još možemo tiskati novine. Možda još dva mjeseca, možda još tek sutra", izjavio je za agenciju Reuters Jaime Chamorro, direktor "La Prense".

Organizacije za zaštitu ljudskih prava i neovisni mediji tvrde da Ortegina vlada napada slobodu izražavanja.

Ta je vlada nedavno zatvorila televizijsku postaju i zarobila dva novinara pod optužbom za terorizam i poticanje mržnje, a sudac je nakon toga naredio uhićenje još trojice novinara.

Najgora kriza od osamdesetih

"La Prensa" tvrdi da carina na naredbu vlade sprječava uvoz papira i tinte kao osvetu na kritičko pisanje o političkim napetostima u Nikaragvi. 

Od travnja prošle godine Nikaragva prolazi kroz najgoru krizu od građanskog rata 80-ih godina prošlog stoljeća. 

Prosvjedi su bjesnili mjesecima prije nego su ih vlasti zaustavile, ali više od 300 ljudi je poginulo tijekom tog vremena i preko 500 ih je uhićeno, tvrdi Nikaragvanski centar za ljudska prava, jedna od skupina koja se nalazi na vladinoj "crnoj listi".

Skupine za zaštitu ljudskih prava navode da su četiri radio postaje i jedna televizijska zatvorene, dok su deseci novinara pretučeni i izloženi prijetnjama.

Ortegina vlada inzistira na tome da u zemlji postoji sloboda izražavanja te optužuju oporbu da je pokušava srušiti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara