Novo istraživanje RTL-a: HDZ će izgubiti u baš svakoj izbornoj jedinici, HSS ne prelazi prag!

Novo istraživanje RTL-a: HDZ će izgubiti u baš svakoj izbornoj jedinici, HSS ne prelazi prag!

Foto: Goran Mehkek / Cropix

KUKURIKU koalicija rasturit će HDZ-a na izborima 4. prosinca, pokazuje istraživanje koje je večeras objavila RTL Televizija.

Prema ispitivanju na reprezentativnom uzorku od 4000 ljudi, odnosno 400 u svakoj izbornoj jedinici, HDZ će manje mandata od koalicije osvojiti čak i u 9. izbornoj jedinici, HDZ-ovoj utvrdi koja je stranci na izborima 2007. osigurala još jedan četverogodišnji mandat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Najveća je razlika u 8. izbornoj jedinici, koja obuhvaća Istarsku županiju i zapadni dio Primorsko-goranske, gdje Kukuriku osvaja 12 mandata, a HDZ-ovci tek dva.

Samo jedan mandat manje, 11, prema ispitivanju koalicija će osvojiti u 3. izbornoj jedinici (Krapinsko-zagorska, Varaždinska i Međimurska županija), dok bi HDZ i ovdje dobio mizerna dva mandata. U 9., "Kalmetinoj" izbornoj jedinici razlika je najmanja: SDP-u i partnerima išlo bi sedam zastupničkih mjesta, a HDZ-u pet.

Istraživanje je najpogubnije po Friščićev HSS, koji ni u jednoj izbornoj jedinici ne prelazi prag. RTL-ovo ispitivanje pokazuje da bi u Sabor ušao samo jedan HSLS-ovac, Dražen Budiša, a Glavašev HDSSB dobio bi tri mandata. Po pet zastupnika imali bi HSP i Lesarovi Laburisti. Neodlučno je 32 posto ispitanika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara