Novozelandske firme povlače oglase s društvenih mreža

Novozelandske firme povlače oglase s društvenih mreža
Foto: EPA

NIZ novozelandskih kompanija povukao je danas oglase s društvenih mreža nakon prijenosa uživo smrtonosnih napada na džamije u Christchurchu na Facebooku i objave napadačevog rasističkog manifesta na Twitteru.

"Westpac NZ suspendirao je do daljnjeg oglašavanje na društvenim mrežama, uključujući Facebook. Razgovarat ćemo s društvenim medijima o objavi štetnih sadržaja”, objavila je australska banka na Twitteru.

Jučer su Udruga oglašivača Novog Zelanda (ANZA) i Vijeće za komercijalne komunikacije objavili priopćenje u kojem potiču svoje članove da dobro razmisle gdje će utrošiti novac za oglašavanje.

"Događaji u Christchurchu otvaraju pitanje - ako vlasnici stranica mogu ciljati potrošače oglasima u mikrosekundama, zašto se ista tehnologija ne može primijeniti kako bi se spriječio prijenos uživo takve vrste sadržaja", stoji u priopćenju.

"Tražimo od vlasnika Facebooka i drugih platformi da odmah poduzmu korake kako bi učinkovito smanjili sadržaje ispunjene mržnjom prije nego se dogodi još jedna tragedija koja će se prenositi uživo putem interneta”, dodaje se.

Premijerka: Napadač je imao niz razloga, a jedan od njih bilo je privlačenje pozornosti

Facebook je u nedjelju priopćio da su u prva 24 sata nakon napada uklonili 1,5 milijuna snimaka, od čega je 1,2 milijuna blokirano pri samom postavljanju.

Glavni novozelandski cenzor David Shanks u ponedjeljak je službeno svrstao 17-minutni video u kategoriju neprimjerenog sadržaja, što znači da je u Novom Zelandu protuzakonito gledati ga, dijeliti i posjedovati.

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern kazala je novinarima da je napadač imao "niz razloga za teroristički čin, a jedan od njih bilo je privlačenje pozornosti javnosti".

"Upravo mu to apsolutno možemo uskratiti. Mogu vam garantirati da nećete čuti da izgovaram njegovo ime”, rekla je premijerka.

Podsjetimo, 28-godišnji Australac Brenton Tarrant optužen je za ubojstvo 50 ljudi i ozljeđivanje još 50 u napadu koji se dogodio u petak.

Trideset žrtava i dalje je na liječenju u bolnici u Christchurchu, pri čemu je devet njih još u kritičnom stanju.

Tarrant će ostati u pritvoru do 5. travnja, a u policiji navode da će protiv njega podići dodatne optužbe. Naznačio je da će se sam braniti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara