Nude stan i bonus od 50.000 kuna. Ali doktori u ovom našem gradu ne žele raditi

Nude stan i bonus od 50.000 kuna. Ali doktori u ovom našem gradu ne žele raditi
Screenshot: Google maps

RAVNATELJ Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije Dragomir Petric kazao je kako liječnici koji su u Hrvatskoj bez posla ne žele raditi na otocima.

"Prije bi liječnici na zamjene dolazili sa Zavoda za zapošljavanje, no sada to više nemamo, tako da je prije nekoliko dana u Splitu nedostajalo šest liječnika", rekao je Petric Hini.

Osim toga, liječnici koji su trenutno na raspolaganju ne žele početi raditi, primjerice, na Lastovu ili Visu. Zbog toga je stalno otvoren natječaj za radno mjesto liječnika u Sućurju na Hvaru, koji bi se trebao brinuti o 300 pacijenata.

Uz plaću se nudi i stan te godišnji bonus od 50.000 kuna, ali na natječaj se nitko ne javlja, stoga troje liječnika iz Jelse svakodnevno putuje i izmjenjuje se u ambulanti u Sućurju. 

"Ja kao ravnatelj Doma zdravlja ne mogu nagovoriti mlade liječnike da odu na otoke i u Zagoru. Trenutno u našoj županiji nedostaju tek tri liječnika koji bi bili zaposleni na neodređeno vrijeme. Nedostatak liječnika kod nas je još uvijek mali, no u perspektivi to je vrlo ozbiljan problem", kaže Petric.

U idućih šest godina u mirovinu će otići 100 liječnika primarne zaštite

Od 250 liječnika obiteljske medicine u Splitsko-dalmatinskoj županiji u idućih šest godina čak stotinu će otići u mirovinu, upozorava Petric. 

To, međutim, nije najveći problem u tom Domu zdravlja jer zbog nedostatka medicinskih sestara u puno ordinacija liječnici i stomatolozi primorani su raditi sami.

"Srednji kadar postaje još veći problem od liječnika jer kada nema liječnika ambulanta je zatvorena i pacijenti idu drugdje, a što kada se ostane bez medicinskih sestara, pogotovo sada u vrijeme epidemije gripe. Prije bi liječnici na zamjene dolazili sa Zavoda za zapošljavanje, no sada to više nemamo tako da je prije nekoliko dana u Splitu nedostajalo šest liječnika", rekao je Petric Hini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara