UBOJSTVO SAUDIJSKOG NOVINARA

NY Times: Saudijski princ je Trumpov miljenik. Dokad?

NY Times: Saudijski princ je Trumpov miljenik. Dokad?
Foto: EPA, NY TIMES

"GLAVEŠINE Saudijske Arabije smislile su novu lovačku priču o smrti novinara Khashoggija. Trumpova administracija spremno ju je prihvatila", piše New York Times, čiju analizu prenosimo.

Tko tu koga?

Glasnogovornici Saudijske Arabije objavili su kako će zatražiti smrtne kazne za krivce ubojstva novinara Jamala Khashoggija, a SAD je uveo sankcije za osumnjičene u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Svi znaju tko je kriv za to, ali kazne i dalje nema.

Saudijski princ Mohammed bin Salman tvrdi kako nema ništa s tim, a američke sankcije ne usuđuju se ni primirisati njegovu veličanstvu.

Turska ima zvučne dokaze da je Khashoggi ubijen po nalogu princa. Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu ističe kako je ubojstvo bilo naručeno, jer su alati za mučenje već bili spremni kad su doveli Khashoggija i raščetvorili ga.

Državni agenti Saudijske Arabije navodno su (zajedno s forenzičarom!) samo išli popričati s poznatim novinarom da ga nagovore da se vrati u državu. Mora se imati na umu da je Khashoggi znao sve tajne saudijske kraljevske obitelji, tako da ta priča ne drži vodu.

Zametanje pod perzijski tepih

Ako petorica osumnjičenih Saudijaca i svjedoka ubojstva dobiju smrtne kazne, istina o ubojstvu će umrijeti s njima. Prinčevi pokušaji da sakrije svoju krivicu za Khashoggijevo ubojstvo krajnje su prozirni.

SAD, gladan nafte i saudijskih novčanih investicija, i prije je često ignorirao zanemarivanja osnovnih ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji. Amerikanci nisu ni prstom makli da pomognu ugnjetavanim ženama ili ljudima koji žele religijsku slobodu.

No to nije ništa novo za SAD. Desetljećima im je običaj gledati kroz prste diktatorskim državama ako im iste pružaju velike količine fosilnih goriva, oružja ili političku podršku kad je to potrebno.

No princ Mohammed je otišao predaleko. Kako bi dokazao svoju nadmoć nad Iranom, započeo je katastrofalni rat u Jemenu, za koji mu SAD nabavlja oružje. Uz to, izvršio je blokadu Katara i još k tome držao premijera Libanona kao taoca. Saudijska Arabija tako je postala najveća prijetnja u regiji.

U vlastitoj je državi saudijski princ u početku uvodio naizgled pozitivne društvene i ekonomske promjene te je ukinuo zabranu ženama da voze. No sve je one koje je smatrao prijetnjom svojoj moći držao kao taoce te je poduzeo stroge mjere protiv disidenata, između ostalog i Khashoggija.

Trumpov miljenik, no koliko dugo?

Unatoč svojoj nepravednoj vladavini, princ Mohammed godinama je bio Trumpov miljenik. Trump je u njemu vidio saveznika protiv Irana, zajedno s Izraelom, te odličnu mušteriju za trgovinu oružjem. Khashoggijevo ubojstvo nije natjeralo Trumpa da prestane prodavati oružje Saudijskoj Arabiji.

No sad je Trump napokon imenovao ambasadora SAD-a u Riyadhu. John Abizaid je umirovljeni general s mnogo godina iskustva pa će možda svojim uvidima uspjeti urazumiti Trumpa i njegove ljude.

SAD će ovako možda napokon izvršiti pritisak na saudijsku vlast, dokazati da je princ odgovoran za Khashoggijevo ubojstvo, smijeniti ga te završiti rat u Jemenu.

No to nije dovoljno. Poštivanje ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji mora napokon ozbiljno zaživjeti, piše The New York Times.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara