Predstavnik sirijske oporbe u Hrvatskoj: Priče o prodaji oružja podmeću Assad i njegove tajne službe

Screenshot: Youtube, NY Times

NY TIMES objavio je novu priču o hrvatskom oružju u rukama sirijskih pobunjenika tvrdeći kako je nekoliko aviona punih oružja u prosincu i siječnju odletjelo iz Hrvatske! Oružje nije došlo direktno do Sirije već preko Saudijske Arabije koja je, tvrdi NY Times, i financirala te ogromne pošiljke oružja! NY Times pritom se poziva na američke i europske dužnosnike upoznate sa situacijom.

Oružje je u ruke sirijskih pobunjenika počelo pristizati u prosincu putem pošiljki koje su u zemlju počele ulaziti iz Jordana. NY Times se pita i ima li Washington ulogu u tim pošiljkama te dodaje kako ona nije poznata ako je i ima. Dužnosnici SAD-a i europskih zemalja, te njihovih obavještajnih agencija nisu željeli javno komentirati pošiljke oružja kazavši samo kako se radi o vrlo osjetljivoj stvari.

Oružje je vidljivo na YouTube snimkama!

"Jugoslavensko oružje u siječnju se počelo pojavljivati u video snimkama koje su na YouTube postavljali sirijski pobunjenici", piše NY Times. Radi se o više vrsta oružja, od puški, granata, automatskog oružja i raketa. Sve je to dokumentirao bloger Elito Higgins koji piše pod pseudonimom Brown Moses te s tim imenom objavljuje video snimke na YouTubeu koji je i označio na kartama gdje je viđeno "jugoslavensko" oružje.

On je prvo oružje zamijetio početkom siječnja u sukobima u Dara regiji nedaleko Jordana, a u veljači ga je uočio u video snimkama iz više regija - Hame, Idliba i Aleppo! Dužnosnici upoznati s transferom oružja kazali su kako se radi o oružju koje je preostalo iz ratova koji su se devedesetih vodili na Balkanu, te da se radi o tisuće pušaka i stotine automatskih puški te nepoznatoj količini streljiva!

Saudijska Arabija i Jordan bez komentara, Hrvatska demantira prodajuNY Times piše kako je hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova odbacilo takve navode i tvrdnje da su postojale takve pošiljke. Saudijski dužnosnici također su odbili zahtjev za intervjuom o pošiljkama oružja, a komentara nema niti od jordanskih dužnosnika.

Danijela Barišić, glasnogovornica hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova za NY Times kazala je kako Hrvatska, otkad je počelo Arapsko proljeće, nije prodavala oružje niti Saudijskoj Arabiji niti sirijskim pobunjenicima.

Igor Tabak, hrvatski vojni analitičar kazao je kako su nekad mnoge zemlje bivše Jugoslavije prodavale oružje iz balkanskih ratova na crnim tržištima, dok se sada, posebice Hrvatska strogo pridržava međunarodnih pravila o transferima oružja. Ipak se radi o zemlji koja ova godine ulazi u Europsku uniju, dodaje.

"Ne mogu zamisliti da bi se tako velike količine oružja prebacile bez znanja države. To nije nemoguće, samo je malo vjerojatno. Moguće bi bilo da to naprave obavještajne službe, no nemamo nikakvih dokaza da bi se zaista radilo o nečemu takvome", kazao je Tabak.

Visoki hrvatski dužnosnik nudio oružje za pobunjenike!

Jedan američki dužnosnik iz Washingtona kazao je kako je moguće da je transfer dogovoren prošlog ljeta kada je jedan visoki hrvatski dužnosnik posjetio Washington te kazao kako Hrvatska ima mnogo oružja na raspolaganju i ako su zainteresirani može se prebaciti sirijskim pobunjenicima! U to vrijeme pobunjenici su polako napredovali, i borili su se nestašicom oružja. NY Times piše kako Washington nije tada bio zainteresiran za tu ideju jer su pobunjenici dobivali pomoć sa svih strana i iz Belgije, Ukrajine, Ujedinjenih Arapskih Emirata... No, tek dolaskom pošiljke jugoslavenskog oružja "vratili su se u igru".

Cijeli događaj zavijen je velom tajne, jer je navodno Saudijska Arabija koja je financirala oružje i transfer inzistirala na tajnosti.

Podsjetimo, hrvatska Vlada proteklog je tjedna Indexu demantirala prodaju oružja. "Republika Hrvatska nije niti donirala niti prodavala oružje iz arsenala MORH-a i Oružanih snaga", rekli su za Index  iz Službe za odnose s javnošću Vlade RH.

Jamal Assad: Priče o prodaji oružja servira Bashar al-Assad

U razgovoru za Media servis, predstavnik sirijske oporbe u Hrvatskoj, Jamal Assad tvrdi: "Priče o prodaji oružja podmeću tiraninove tajne službe".

"Od početka Arapskog proljeća Hrvatska nije prodavala oružje ni Saudijskoj Arabiji ni sirijskim pobunjenicima", naglasili su iz hrvatskih ministarstava vanjskih poslova i obrane, uz poruku da ostale spekulacije nemaju potrebu komentirati. Hrvatska je priznala sirijsko oporbeno Nacionalno vijeće kao jedinog legitimnog predstavnika sirijskog naroda. Njihov službeni predstavnik u Zagrebu, Jamal Assad, za Media servis je izjavio da nema nikakvog razloga vjerovati da bi Hrvatska kršila sankcije Europske unije i slala oružje u Siriju.

"Ti tekstovi imaju izvor u režimu Bashar al Assada i njegovim tajnim službama, u Siriji, u svijetu i u Hrvatskoj. Ja mislim da Hrvatska poštuje politiku Europske unije i prema mojim saznanjima tako nešto apsolutno ne postoji", rekao je Assad komentirajući za Media servis priču o prodaji oružja.

"Zar netko doista misli da bi oružje koje dolazi iz Hrvatske moglo bitno promijeniti odnos snaga", pita se Assad i dodaje da je stvarna priča ona o humanitarnoj pomoći.

"To je ono na čemu zahvaljujemo hrvatskoj Vladi", kaže nam Assad koji je u Egipat upravo dopremio pošiljku Ministarstva zdravlja.

Riječ je o lijekovima, sanitetskom materijalu i dječjoj hrani, potrepštinama, koje bi barem malo trebale olakšati katastrofalnu humanitarnu situaciju u Siriji, zemlji u kojoj čak 5 milijuna ljudi živi u neljudskim uvjetima i bez krova nad glavom.

Tabak: Nije nemoguće da je Hrvatska naoružavala sirijsku oporbu

"Nije nemoguće da je Hrvatska naoružavala sirijsku oporbu", izjavio je za Media servis vojni analitičar Igor Tabak, poručivši da Hrvatskoj ipak više odgovara da bude neutralna i da bi taj potez Hrvatskoj donio malo dobroga. "S obzirom na dosadašnje stanje stvari, Hrvatska je obično bila nevješta u korištenju vanjske politike. Pa i ovakve nekakve obrambeno trgovačke politike u svoju korist. Ovakvo otkrivanje takvog poteza, ako je do njega i došlo, je najgori od svih scenarija", poručuje Tabak.

Tabak tvrdi da bi Hrvatska imala eventualnu korist od plinskog biznisa sa Sirijom. Iako iz Ministarstva vanjskih poslova tvrde da Hrvatska to nije učinila, Tabak smatra da je to nije nemoguće. "Tu postoje jake indicije za čvrste veze Hrvatske i sirijske oporbe. Kad bi ovo bila istina i kad bi se otkrila takva pomoć u oružju, to nama kao državi ne bi bilo dobro. Jer nam neutralnost iz više razloga odgovara", ističe Tabak.

Iz Ministarstva obrane su odgovorili da Hrvatska nije prodavala ni donirala oružje sirijskim pobunjenicima. "Ostale špekulacije ne komentiramo", kažu iz MORH-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara