NYT: Novi irački premijer pomogao CIA-i u napadima

NOVI irački premijer Iyad Allawi, kao nekadašnji čelnik iračke organizacije u izgnanstvu, početkom devedesetih slao je u Irak, pod vodstvom CIA-e, agente sa zadaćom da podmeću bombe i sabotiraju vladine pogone, piše u srijedu list The New York Times.

Allawijeva skupina Iračka nacionalna sloga koristila je automobile-bombe i druge eksplozivne naprave koje je krijumčarila u Bagdad iz sjevernog Iraka u nastojanju da sruši Sadama Huseina, piše NYT pozivajući se na bivše obavještajne dužnosnike.

Učinkovitost bombaške kampanje od 1992. do 1995. različito se procjenjuje, ali su obavještajni dužnosnici suglasni u ocjeni da ona nikad nije ugrozila vladavinu Sadama Huseina, piše Times.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ne postoje javni zapisi o bombaškoj kampanji, ali su iračke vlasti u to doba tvrdile da su bombe, među kojima i jedna za koju je rečeno da je ekplodirala u kinu, dovele do velikog broja civilnih žrtava. Je li uistinu bilo civilnih žrtava, ne može se potvrditi jer SAD tada nije imao značajnijih obavještajnih izvora u Iraku.

List navodi da je CIA zavrbovala Allawija 1992. u nastojanju da iznutra oslabi režim Sadama Husseina.

Allawi je prošloga tjedna izabran za novog premijera. Vodit će iračku privremenu vladu nakon što joj američke okupacijske vlasti predaju vlast 30. lipnja.

Nakon izbora Allawi je rekao da je njegov prioritet poboljšati sigurnosno stanje i zaustaviti bombaške i druge napade pobunjenika u Iraku, što obavještajni dužnosnici upoznati s njegovom prošlošću smatraju ironijom, piše NYT.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara