NYT: Pakistanci prodavali nuklearne tajne Iranu i Sj. Koreji

ISTRAGA povezana s ocem pakistanske atomske bombe Abdulahom Qadeerom Khanom pokazalo je da je ta zemlja bila izvor tehnologije za obogaćivanje urana za Iran, Sjevernu Koreju, a moguće i druge zemlje, piše u ponedjeljak američki list The New York Times.

List piše da su europski i američki istražitelji zainteresirani za kupovinu nacrta nuklearne centrifuge koji je Iran dobavio iz Pakistana prije 16 godina kako bi natjerali pakistansku vladu da se suoči s time da njegovi nuklearni inženjeri tajno prodaju atomske tajne.

Pakistanski dužnosnici ispitali su suradnike dr. Khana, kojega se optužuje da je prije 25 godina ukrao europske nacrte obogaćivanja urana.

Odluka da se ispitaju suradnici dr. Khana izazvana je informacijama koje je o svojem nuklearnom programu Iran bio prinuđen pružiti prije više od dva mjeseca kada je zemlja otkrila svoje opskrbljivače.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je otkriveno da je iz Pakistana u Iran 1987. prodana nuklearna centrifuga koju su Khanovi laboratoriji modificirali iz ranih europskih modela.

Pakistanski dužnosnici ustrajavaju na tome da, ako su njihovi znanstvenici i učinili nešto loše, da je to bilo bez odobrenja vlade.

(Hina) sl sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara