o afco-u sutra ili prekosutra

O AFCOu projektu ulaganja u splitsku luku, vrijednom pola milijarde dolara, trebala bi početkom tjedna odlučivati radna skupina tog projekta, nakon što je američka korporacija, optužujući gradonačelnika da je samovoljno prekinuo pregovore, najavila mogućnost sudske tužbe.

Najvjerojatnije u ponedjeljak ili utorak sastat ćemo se i odlučiti o zahtjevima AFCO-a te predložiti Gradskom vijeću da tu odluku prihvati, potvrdio je voditelj skupine Srđan Kovačić.

AFCO - projekt stoljeća, kako ga se nazivalo, trebao je od Splita stvoriti lokalnu inačicu Azurne obale, čiji bi ga hoteli i kasina uveli u elitni turizam 21. stoljeća. Prije pet godina, kada je predstavljen, uzrokovao je oprečne reakcije - od oduševljenog odobravanja do snažnog protivljenja, uglavnom arhitekata koji su smatrali da će glamur i obećani dolari uništiti Split kakav jest. U listopadu 2002. gradske vlasti su iz projekta isključile AFCO tvrdeći kako nije ispunio uvjete koje je Vlada tražila, te su najavile međunarodni natječaj.

Početkom ovog mjeseca objavljeno je da je AFCO Gradskom vijeću još 13. svibnja ove godine poslao pismo upozorenja u kojemu, optužujući gradonačelnika Slobodana Beroša za samovoljno prekidanje pregovora, od vijećnika traži da se zauzmu za nastavak pregovora ili će na sudu zaštititi svoja prava i interese. Vijećnicima, koji nisu dobili pismo, rok za očitovanje istekao je 12. lipnja.

Richard R. Weidel, dopredsjednik AFCO-a, u pismu poslanom predsjedniku države, Vladi i Županiji podsjeća da je prošlo više od pet godina otkako je Vijeće odobrilo pregovore na temelju kojih je AFCO kao strateški partner pokušavao sklopiti sporazum s Gradom, a ujedno su se razrađivali planovi, dizajn i pravne pretpostavke za ostvarenje projekta. Pregovori bi bili zaključeni sklapanjem ugovora, tvrdi Weidel u pismu, da ih gradonačelnik Beroš nije neovlašteno prekinuo. Najava raspisivanja međunarodnog natječaja AFCO-u je vrhunac nepoštivanja međunarodnih normi i poslovnog ponašanja, tvrdi, među ostalim, Weidel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gradonačelnik kaže da će Gradsko vijeće službeno izvijestiti o pismu kada dobije mišljenje Vijeća za projekt Gradske luke. Gradu se ne može davati rok jer s AFCO-om nije potpisao ni predugovor ni ugovor, nego samo pismo namjere, koje se produžavalo pet puta po nekoliko mjeseci. I pravnici s kojima se Grad konzultirao ističu kako nema pravne utemeljenosti da AFCO traži naknadu štete, kaže Beroš, podsjećajući da AFCO nije ispunio uvjete koje su tražili Grad i Vlada - jamstva o popuni kapaciteta i ulaganjima.

Gradsko vijeće je prošle jeseni prihvatilo stručno mišljenje o projektu i plan njegove pripreme. Do kraja 2002. trebao je biti prihvaćen Generalni urbanistički plan (GUP), izabrana konzultantska tvrtka i osnovana stručna ekipa, koja je do kraja lipnja ove godine trebala pripremiti ekološku i prometnu studiju te idejno-urbanističko rješenje i predinvesticijsku studiju. Iako priznaje da ništa od toga nije učinjeno, gradonačelnik Beroš kaže kako to nema nikakve veze sa "slučajem" AFCO. Poručio je kako nema razloga da se na međunarodni natječaj ne javi i AFCO.

Pravni savjetnik AFCO-a u tom projektu Edward S. Yambrusic poručuje da bi Split trebao ozbiljnije shvatiti pismo koje, tvrdi, nije ni prijetnja ni ucjena, nego pokušaj da se od ovlaštenih u Splitu i Zagrebu dobije odgovor o budućnosti tog posla. Dodao je kako je iznenađen što Gradskom vijeću nije dostavljeno pismo. Iako smatramo da je mjesec dana razuman rok za odgovor, možemo ga i produžiti, kaže Yambrusic, no ne dobijemo li odgovor, podići ćemo tužbu i tražiti naknadu troškova koje smo imali u pet godina pregovora, te nadoknadu minimalne moguće dobiti. Odbio je tvrdnje da nisu ispunili Vladine uvjete.

Srđan Kovačić smatra da su AFCO-ove prijetnje neutemeljene. Grad je s njima pokušao uskladiti stajališta. Sastavili smo, tvrdi Kovačić, i prijedlog teksta predugovora koji AFCO nije prihvatio, nego je dao dvije - Gradu neprihvatljive dopune kojima se određuje primjena američkog prava te odšteta oko 2,5 milijuna američkih dolara koju bi Split trebao platiti ako prekine posao. Ističe i da se bez GUP-a ne može početi projekt niti preuzeti čvrste obveze.

(Hina) dstr mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara