O hrvatsko-belgijskoj kulturnoj suradnji

Ministar kulture Božo Biškupić ugostio je danas belgijsku veleposlanicu u Hrvatskoj Jehanne Roccas koja je predložila da se u Hrvatskoj iduće godine organizira Dan belgijske kulture, priopćilo je Ministarstvo.

Belgija bi u drugoj polovici travnja 2005. u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu predstavila posebnu izložbu dizajnerskog namještaja autora Verenemanna te Međunarodnu izložbu fotografija u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika, a predviđen je i Tjedan belgijskog filma.

Osim u Zagrebu dio belgijske kulture bit će predstavljen i u Splitu, a priprema se i poseban prikaz belgijske gastronomije.

Ministar Biškupić i veleposlanica Roccas razgovarali su i o pripremama za izložbu skulptura Philippea Brodzkog 15. studenog 2004. u Muzeju "Mimari", navodi se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Belgijsku je veleposlanicu zanimala i mogućnost postavljanja izložbe Hrvatska renesansa u Bruxellesu, no ministar Biškupić je, iako to smatra velikim priznanjem, naglasio da Hrvatska ne može platiti tako velike projekte zbog vrlo skupa osiguranja i ostalih troškova. Naravno, ako se pronađu neki drugi načini, Ministarstvo kulture uvijek je za takavu vrstu dogovora, istaknuo je Biškupić. Razgovarali su i o drugim načinima prikaza hrvatske kulture - glazbe, baleta i manjih glazbenih ansambala.

Ministar Biškupić podupro je nastojanja Belgijskog veleposlanstva u kulturnoj prezentaciji, naglasivši kako će i Hrvatska nastojati ojačati kulturnu promociju i bilateralnu suradnju s Kraljevinom Belgijom.

Belgijska veleposlanica Roccas čestitala je ministru Biškupiću na ostvarenju nekoliko najnovijih izložaba u Zagrebu, koje su je, kako je rekla, iskreno oduševile ("7000 godina perzijske umjetnosti", Hrvatska renesansa i "Dora Maar i Piccaso, dodir pogledom"), priopćilo je Ministarstvo.

(Hina) pp/xdm ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara