O metodama za funkcionalno oslikavanje mozga koje čine um "vidljivim"

RAZVOJ neinvazivnih metoda za funkcionalno oslikavanje mozga omogućio je mjerenje različitih moždanih aktivnosti koje će pridonijeti razumijevanju senzornih i kognitivnih procesa ljudskoga mozga i njihove povezanosti s različitim oblicima ponašanja.

Neke od tih neinvazivnih metoda su: pozitronska emisijska tomografija (PET), magnetoencefalografija (MEG), funkcionalna magnetska rezonancija (fMRI), transkranijska magnetska stimulacija (TMS) i optička tomografija (OT).

O tim metodama te o promjenama koje su one već sada unijele u medicinu, psihologiju, lingvistiku danas je na okruglome stolu "Stoljeće uma" u zagrebačkome Institutu za društvene znanosti Ivo Pilar govorila dr. Selma Supek, docentica na Fizičkome odsjeku Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta (PMF).

Institut Ivo Pilar priredio je taj okrugli stol u sklopu obilježavanja međunarodne inicijative "Tjedan mozga" (Brain Awareness Week) koji se drugi put održava u Hrvatskoj u organizaciji Hrvatskoga društva za neuroznanost i Hrvatskoga instituta za istraživanje mozga Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Ta se međunarodna akcija održava već devetu godinu u drugome tjednu mjeseca ožujka. Glavni organizator Tjedna mozga je "Dana Aliance for Brain Initiative", a njezin partner u Europi je "European Dana Aliance for the Brain". U rad te alijanse uključeno je i 13 nobelovaca te više od 1200 organizacija iz 45 zemlja sa svih kontinenata.

Doktorica Supek podsjetila je da je tijekom "Desetljeća mozga", koje je proglašeno 1990. kako bi se istaknula važnost istraživanja mozga, došlo do izrazitoga porasta broja laboratorija za funkcionalno oslikavanja mozga, kako u istraživačkim institutima, tako i u kliničkim ustanovama. Dodala je da brojne kliničke primjene uključuju lokaliziranje epileptičkih žarišta, praćenje kortikalne reorganizacije nakon moždanoga udara te rano otkrivanje i praćenje različitih razvojnih poremećaja.

Te metode, istaknula je Supek, zahtijevaju interdisciplinarni pristup i brišu granice između znanstvenih područja.

Zato će, ustvrdila je, "oslikavanje uma" biti i jedno od područja koja će zbližavati znanstvenike.

Osim toga, dr. Supek se nada da će i nedavno odobreni sveučilišni interdisciplinarni znanstveni poslijediplomski studij "Jezična komunikacija i kognitivna neuroznanost" omogućiti i što skorije priključivanje Hrvatske intenzivnim proučavanjima funkcija ljudskoga mozga i njegovih spoznajnih procesa.

Danas održani okrugli stol u organizaciji Instituta Ivo Pilar okupio je znanstvenike s različitih područja znanosti koji se bave

istraživanjima mozga u skladu s interdisciplinarnošću koja je u suvremenome svijetu postala nezaobilazna kada je riječ o istraživanjima mozga.

(Hina) ip az

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara