OBALA BJELOKOSTI:POTPISANO PRIMIRJE IZMEĐU VOJSKE I POBUNJENIKA

Vojska i pobunjenici u Obali Bjelokosti potpisali su u subotu potpuno primirje koje pokriva sve bojišnice uz obećanja da će time biti završen sedmomjesečni rat u toj zapadnoafričkoj zemlji.

Ranije je bilo potpisano nekoliko ograničenih primirja, ali su sukobi nastavljeni na zapadu zemlje.

Nekoć zona stabilnosti u krhkoj regiji, u Obali Bjelokosti izbzio je rat u rujnu prošle godine nakon neuspjelog prevrata koji je imao korijene u rastućim međuetničkim napetostima. Ubijene su tisuće ljudi, a više od jednog milijuna moralo je napustiti svoje domove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vojni zapovjednik general Mathias Doue i predstavnik pobunjenika Michel Gueu, ministar sporta u koalicijskoj vladi sastavljenoj u skladu s mirovnim sporazumom iz siječnja, potpisali su primirje koje stupa na snagu u ponoć u nedjelju.

"Može još biti incidenata tu i tamo, ali možemo reći da s današnjim sporazumom završavamo rat", rekao je za Reuters vršitelj dužnosti ministra obrane Assoua Adou.

Ipak, pobunjenici su se požalili da su snage odane predsjedniku Laurentu Gbagbou napale njihove položaje u blizini granice s Liberijom samo nekoliko sati prije stupanja na snagu potpunog primirja. I agencija France Prese javlja da sukobi početi u subotu ujutro još uvijek traju te da se dvije strane - vladine snage i pobunjenici - međusobno okrivljuju za poticanje sukoba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara