Obama "digao nos": Gadafijeva smrt potvrdila je da je SAD lider u svijetu

Obama "digao nos": Gadafijeva smrt potvrdila je da je SAD lider u svijetu

Foto: AFP

BARACKU Obami vratilo se samopouzdanje nakon brutalne likvidacije Moamera Gadafija.

"Ovog tjedna smo dobili dvije važne potvrde da smo obnovili američko vodstvo u svijetu. Poslije desetljeća ratova, okrećemo stranicu i krećemo naprijed, snažno i pouzdano", izjavio je predsjednik, misleći na okončanje sukoba u Libiji i američku odluku da se nakon osam godina povuče iz Iraka.

Obama tvrdi da odlazak iz Iraka otvara prostor i za završetak američke intervencije u Afganistanu do 2014. SAD će se, tvrdi, zbog toga moći više posvetiti posrnulom američkom gosodarstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Proteklog desetljeća potrošili smo tisuću milijardi dolara na ratovanje, posuđujući iz inozemstva. Malo smo investirali u najveći resurs naše nacije, a to su naši ljudi. Sada, nacija koju trebamo graditi je naša, američka", poručio je Obama.

Prije dva dana je najavio da će SAD do kraja ove godine povući sve snage iz Iraka. Analitičari procjenjuju da se Obama na taj način priprema za predsjeničke izbore u studenome 2012.

Prvi mandat je osvojio kupujući glasače pacifističkom retorikom, pa je u zadnjoj godini mandata zadnji trenutak da nešto od tih obećanja počne i ostvarivati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara