Obama hita u pomoć mladim Amerikancima koje "ubijaju" ogromni studentski krediti

Obama hita u pomoć mladim Amerikancima koje "ubijaju" ogromni studentski krediti

Foto: AFP

AMERIČKI predsjednik Barack Obama jučer je objavio plan koji bi trebao ublažiti muke mladih Amerikanaca koji teško otplaćuju studentske kredite.

Bijela kuća je odlučila kako će ograničiti rate za otplatu tih kredita na 10 posto primanja bivših studenata, a ukoliko krediti ne budu otplaćeni nakon 20 godina vraćanja duga, ostatak će biti oprošten. Dosad je granica rate bila postavljena na 15 posto primanja, a oprost ostatka duga slijedio bi nakon 25 godina otplaćivanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Obama se nada kako će ovaj plan biti od pomoći za najmanje 1,6 milijuna bivših studenata, koji se zbog recesije najčešće nalaze u niskom prihodnom rangu. Velik  broj onih koji su uzimali velike kredite za svoje obrazovanje trenutno je nezaposlen, pa će trebati naći i neko rješenje  za njih.

Obama smatra i kako će ova mjera ponovno pokrenuti poduzetnički duh kod mladih, "jer su mnogi mladi ljudi s dobrim idejama odustali od pokretanja svoji tvrtki zbog velikog tereta studentskih kredita i nesigurnosti koje on donosi".

Pogotovo se to odnosi na mlade afroameričke poduzetnike, zbog čega je Peter Thiel čak počeo plaćati potencijalnim osnivačima firmi da odustane od studija. Situacija je svake godine sve teža, jer cijene školarine rastu duplo brže od inflacije. Neke procjene čak govore da Amerikanci danas imaju veći dug u studentskim kreditima, nego od kreditnih kartica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara