Obamin izborni partner najavio nove američke ratove ?

Obamin izborni partner najavio nove američke ratove ?

ULAZAK Obame u Bijelu kuću možda ipak neće otpočeti zlatno doba neprekinutog mira i blagostanja u svijetu, ako je suditi po riječima njegovog izbornog partnera Joea Bidena.

Demokratski senator i potpredsjednički kandidat Joe Biden je na predizbornom skupu u Seattleu rekao kako je uvjeren kako će "neprijatelji Amerike" u prvih šest mjeseci Obaminog predsjednikovanja izazvati veliku međunarodnu krizu kako bi "iskušali" mladog i relativnog poglavara najmoćnije svjetske sile. Biden je usporedio Obamu s Johnom Kennedyjem koji je 1960. godine izabran kao mlad, karizmatski, ali i relativno neiskusan predsjednik.

Republikanski kandidat John McCain je tu izjavu nastojao iskoristiti u svojoj kampanji, rekavši kako "Amerika ne treba iskušavanje u vanjskoj politici" u trenutku kada joj je ekonomija u takvoj krizi. Njegova izborna partnerica Sarah Palin je, pak, rekla da Americi prijeti pet međunarodnih kriza od kojih je jedna svaki slučaj "u kojem Biden otvara usta".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bidenova je izjava izazvala još jednu mini-kontroverzu vezanu uz pristranost američkih medija u izborima, odnosno sve manje skrivanja simpatija za Obamu. Kao primjer se navodi način na koji je MSNBC izvijestio o izjavi, prenijevši audio-snimku s jednog drugog izbornog skupa na kojem je Biden rekao kako će se "vidjeti da Obama ima čeličnu kralježnicu".

Svjetskoj javnosti bi usporedbe s Kennedyjem, s druge strane, trebale biti razlog za zabrinutost, jer ukoliko Obamino predsjednikovanje bude sličilo Kennedyjevom, 21. stoljeće bi moglo dobiti vlastitu eskalaciju hladnog rata i kubanske raketne krize, a SAD biti uvaljene u još jednu krvavu ratnu kaljužu nalik na Vijetnam.

D.A.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara