"Obamizmi" se nastavljaju punom parom

POKUŠAJ američkoj senatora Baracka Obame da u predsjedničkoj kampanji pokaže brigu za veterane izrodio se u još jedan ozbiljan gaf.

Karizmatski senator, i predsjednički kandidat je u gradu Las Cruces u Novom Meksiku održao govor povodom Memorijalnog dana - blagdana kojim SAD obilježavaju sjećanje na svoje ratne veterane. Obami, koji će se u studenome suprotstaviti ratnom heroju Johnu McCainu taj je govor važan, jer se nastoji predstaviti kao domoljub koji istinski brine o stotinama tisuća Amerikanaca koji su žrtvovali mladost i zdravlje za svoju domovinu.

Obami - za kojeg mnogi birači vjeruju da je "musliman koji mrzi Ameriku" - je također bitno da javnost upozna kako i u svojoj obitelji ima veterane koji su se borili za SAD.

Prilikom govora je tako spomenuo ujaka koji se borio u drugom svjetskom ratu i  koji je bio među prvim američkim trupama koje su oslobodile Auschwitz. Obama je poslije toga citirao obiteljske priče o tome da se nakon povratka kući šest mjeseci "nije spuštao s tavana", te da je iz današnje perspektive očito da je bolovao od post-traumatskog stresnog poremećaja. Obama je ovu anegdotu potom iskoristio kao bi ukazao na potrebu da se američke federalne više brinu o dobrobiti veterana, odnosno o njihovom duševnom isto kao i fizičkom zdravlju.

Obama je, inače, govor započeo prisjećanjem na "neprekinutu liniju palih heroja" od koje je "mnoge vidio u današnjoj publici".

Dio komentatora, pogotovo onih s američke desnice,  je nakon toga primijetio kako je Obama ili obdaren moćima koje je imao protagonist "Šestog čula" te da "može vidjeti mrtvace među živima" ili da njegove govorničke vještine možda i nisu tako savršene kao što se činilo tijekom većeg dijela kampanje.

Međutim, spiritistička seansa je bila ništavna kada se priča o ujaku - oslobodiocu Auschwitza - sudarila s povijesnim činjenicama. Ona je bila tako odvojena od stvarnosti da čak ni Republikanski nacionalni odbor (RNC) nije odolio prilici da reagira posebnim priopćenjem kako bi ukazao na ozbiljne pogreške demokratskog kandidata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo, Obamina majka Ann Dunham (1942 - 1995) je bila kći jedinica, pa Obama nije mogao imati nikakvog ujaka.

Druga, i daleko važnija stvar, jest da su Auschwitz 27. siječnja 1945. godine oslobodili pripadnici 332. streljačke divizije Crvene armije, odnosno da u tome nije sudjelovao nijedan američki vojnik.

Priča se počela "valjati" po konzervativnim blogovima, pa je jučer Obamina kampanja dala posebnu izjavu Associated Pressu kako bi razjasnila cijelu stvar. Naime, nije bila riječ o njegovom ujaku nego o ujaku njegove majke Charlieju Payneu, odnosno bratu njegove bake po majci Madelyn Lee Payne. On je sudjelovao u ratu kao pripadnik američke 89. divizije koja je 4. travnja 1945. godine oslobodila koncentracioni logor Buchenwald.

RNC je nakon toga reagirao novim priopćenjem u kojem izražava zadovoljstvo "zbog toga što se senator potrudio tako brzo razjasniti cijelu stvar".

D.A.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara