Obilježavanje 10 godina Primorsko-goranske županije

SVEČANOM akademijom u Županijskoj skupštini u Rijeci danas je obilježeno deset godina Primorskogoranske županije, a u sklopu svečanosti dodijeljene su županijske nagrade za životno djelo msgr. Josipu Pavlišiću i Franji Starčeviću.

Msgr. Josip Pavlišić, nadbiskup i metropolit riječki u miru, osnivač je bogoslovnog sjemeništa u Pazinu i nadbiskupske knjižnice u Rijeci.

Franjo Starčević osnovao je Školu mira u Mrkoplju, kroz koju je do sada prošlo više od 3000 učenika iz srednje i istočne Europe.

Obrazlažući izbor osoba za nagradu za životno djelo, predsjednik Županijske skupštine Miljenko Dorić rekao je da se ona daje msgr. Pavlišiću za izniman doprinos crkvenom i svjetovnom životu toga područja te za očuvanje hrvatskog identiteta u Istri, Hrvatskom primorju i Lici.

Franji Starčeviću nagrada se dodjeljuje zbog iznimnog doprinosa miru, ljudskim pravima i toleranciji među ljudima, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Govoreći o deset godina postojanja Primorsko-goranske županije, župan Zlatko Komadina istaknuo je da je njezina politička osobitost u tome što je bila oporbena gotovo deset godina u odnosu na državnu vlast.

Komadina je rekao da će se izgradnjom prometnica, u prvom redu autoceste Rijeka-Zagreb, poboljšati i stanje u gospodarstvu, a ako Rijeka ove godine bude izabrana za domaćina Mediteranskih igara godine 2007., ići će se na izgradnju infrastrukture i sportskih objekata.

Obećao je više ulaganja u prometni sustav, vodoopskrbu i uređenje školskih objekata.(Hina) dsil sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara