Obilježavanje 100. obljetnice rođenja Marguerite Yourcenar 2003.

NA SJEVERU Francuske kroz cijelu 2003. godinu obilježavat će se 100. obljetnica rođenja spisateljice Marguerite Yourcenar, koja je u tom dijelu zemlje provela svoje rane godine.

Marguerite Yourcenar rođena je 8. lipnja 1903. ´slučajno u Bruxellesu´, kako je govorila, a devet ljeta djetinjstva provela je u vili Mont Noir u Saint-Jans-Cappelu, na granici s Belgijom, ruševinama dvorca koji je njezin predak sagradio 1824.

To imanje prije šest godina otkupile su lokalne vlasti i na njemu se nalazi rezidencija gdje je nadahnuće našlo sedmadesetak pisaca iz četrnaest zemalja.

Vila Mont Noir te sjećanja i krajolici koje spisateljica opisuje u romanima ´Archives du Nord´ ili ´Souvenirs pieux´ bit će središtem proslave.

Peto izdanje festivala europskih pisaca ´Par Monts et par Mots´ 8. lipnja 2003. u vili će odati počast spisateljici.

Tijekom cijelog proljeća, park Mont Noira bit će otvoren javnosti za organizirane obilaske na temu ´Tragovima Marguerite Yourcenar´.

100. obljetnica rođenja bit će, između ostaloga, obilježena koncertima gospel glazbe, koju je spisateljica posebno voljela, natjecanjem fotografa na teme koje su Marguerite bile drage, u školama će se organizirati radionice, a u Lilleu će se održati filmski festival na temu djetinjstva.

Autorica romana ´Hadrijanovi memoari´ i ´Crna mijena´ preminula je 1987. u SAD-u, gdje je živjela od 1941.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara