OBILJEŽAVANJE OSLOBOĐENJA KONCENTRACIJSKOG LOGORA MAUTHAUSENA

U gornjoj Austriji počele su prigodne svečanosti kojima se ovog vikenda obilježava sjećanje na žrtve nacističkih koncentracijskih logora Mauthausena i Gusena.

U subotu je austrijski ministar unutarnjih poslova Ernst Strasser otvorio Memorijalni centar za posjetitelje u Gusenu. Nacisti su u Gusen deportirali oko 60.000 zatočenika, prije svega Poljake koji su radili u kamenolomima i kasnije sagrađenoj tvornici oružja. Otprilike polovica zatvorenika u Gusenu izgubili su živote.

U nedjelju će se u Mauthausenu održati velika međunarodna svečanost obilježavanja oslobođenja tog koncentracijskog logora koji su prije 59 godina oslobodile američke snage. Očekuje se oko 10.000 posjetitelja iz 40 država.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U hrvatskom izaslanstvu, koje će voditi potpredsjednik Hrvatskog sabora Darko Milinović, bit će predstavnici hrvatskog veleposlanstva u Austriji, Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata i članice Republičke koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata, te Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH.

(Hina) spđ ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara