obilježena 15. obljetnica prosvjeda hrvatskih intelektualaca protiv kršenja ljudskih prava

Sudionici prvoga javnog prosvjeda organiziranoga zbog kršenja ljudskih prava u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj danas su u Saboru obilježili 15. obljetnicu prosvjeda i predaje peticije dužnosnicima tadašnje SRH.

Tom je peticijom, 10. prosinca 1988., tridesetak hrvatskih intelektualaca tražilo zaštitu prava za slobodu kretanja osobama kojima je tadašnja vlast oduzela putovnice.

Među sudionicima prosvjeda, koji je najavio skore demokratske promjene u Hrvatskoj, bili su i kasniji začetnici političkih stranaka Vladimir Šeks, Dražen Budiša, Marko Veselica, Vlado Gotovac, Ante Paradžik i Hrvoje Šošić.

Iako su najavili predaju peticije tadašnjem predsjedniku Sabora Anđelku Runjiću i predsjedniku Predsjedništva SRH Ivi Latinu, prosvjednici nisu bili primljeni u Sabor, pa je Šeks peticiju predao saborskom portiru poručivši - "sada nas ima ovoliko, ali uskoro ćemo doći u većem broju".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnjem je skupu u Saboru minutom šutnje odana počast umrlim sudionicima prosvjeda Anti Paradžiku, Vladi Grabovcu, Vladi Gotovcu i Ivanu Briziću.

Hrvoje Šošić predložio je pripremu okruglog stola i znanstvenog skupa o tom prosvjedu, te da se 10. prosinca proglasi hrvatskim danom ljudskih prava i obilježava svečanom sjednicom Sabora, te u školama i na sveučilištima.

(Hina) pp/ibob az

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara