Obilježena 80. godišnjica HZMO-a i sustavne provedbe mirovinskog osiguranja

U NAZOČNOSTI visokih državnih dužnosnika danas je svečano obilježeno 80 godina djelovanja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) i sustavne provedbe mirovinskog osiguranja u Hrvatskoj.

Predsjednik Republike Stjepan Mesić založio se za nastavak reforme mirovinskog sustava kojom će HZMO biti pretvoren u modernu ustanovu za mirovinsko osiguranje.

Za Hrvatsku, koja teži transatlantskim integracijama, nužno je dostizanje standarda mirovinskog osiguranja kompatibilnog zemljama Europske unije, istaknuo je Mesić.

Ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović najavio je nastavak informatizacije HZMO-a i uvođenje ISO standarda u njegovo djelovanje.

Vidović je podsjetio da je ove godine počelo uvođenje tri stupa mirovinskog osiguranja, budući da je zbog sve lošijeg odnosa između broja osiguranika i korisnika model generacijske solidarnosti postao neodrživ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
No, kako će se učinci novoga sustava osjetiti tek za 15 do 20 godina, HZMO će dotad zadržati ulogu ključnog nositelja u modelu generacijske solidarnosti.

HZMO je utemeljen u svibnju 1922. kao Središnji ured za osiguranje radnika, a iste godine je na području Hrvatske bilo registrirano 137.400 osiguranika.

Godine 1990. u mirovinskom osiguranju bilo je 1.682.000 osiguranika i 594.000 korisnika.

Danas, međutim, u Hrvatskoj ima svega 1.400.000 osiguranika koji svojim doprinosima osiguravaju mirovine za preko milijun korisnika.

HZMO je danas javna ustanova koja pruža usluge u provedbi generacijske solidarnosti za gotovo 2,5 milijuna osoba, te 300.000 korisnika prava na dječji doplatak, rečeno je na obljetnici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara