Obilježena 82. godišnjica rođenja Matka Peića

Obilježavajući 82. godišnjicu rođenja poznatoga hrvatskog književnika, putopisca i slikara Matka Peića, danas je zavičajna udruga "Stari Požežani" na rodnu kuću tog istaknutog Požežanina postavila spomenploču.

Na taj se način, kako je istaknuo predsjednik te udruge Željko Muljević, Požežani žele odužiti svojem sugrađaninu, rođenom 10. veljače 1923. godine, koji je svojim radom i djelima ostavio neizbrisiv trag u hrvatskoj umjetnosti i književnosti.

Požega ima mnogo osoba koje su uvelike pridonijele razvoju i stvaralaštvu toga grada i Hrvatske. "Naša je želja da prikladno - postavljanjem spomen-ploče te drugim sadržajima upoznamo i širu javnost o svim vrijednostima bogate kulturne i povijesne baštine ovoga kraja", istaknuo je Željko Muljević.

Njemu je požeški gradonačelnik Zdravko Ronko na prigodnoj svečanosti uručio ključeve novih prostorija za rad udruge. "Postavljanje spomen-ploče ne doživljavam vrhuncem onoga što ovaj grad mora i treba dati Matku Peiću, nego samo prvim korakom zajedničkih nastojanja udruge i grada Požege da se na kvalitetan način valoriziraju sve vrijednosti Požege", rekao je požeški gradonačelnik, dodajući kako je grad spreman ostvariti projekt kako bi se Matku Peiću postavio spomenik.

Matko Peić umro je 30. listopada 1999. u Zagrebu.

(Hina) xvreb yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara