Dva desetljeća obrambene suradnje Hrvatske i SAD-a: Kolinda primila guvernera Minnesote

Dva desetljeća obrambene suradnje Hrvatske i SAD-a: Kolinda primila guvernera Minnesote

Foto: FaH

U PRIGODI obilježavanja 20. obljetnice bilateralne obrambene suradnje Hrvatske i SAD-a putem Programa međudržavne partnerske suradnje sa saveznom državom Minnesotom (State Partnership Program), predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila je guvernera Minnesote Marka Daytona i predstavnike Nacionalne garde Minnesote, priopćeno je u subotu iz njezina ureda.

Prilikom susreta predsjednica je kazala kako dva desetljeća izvrsne i plodonosne bilateralne obrambene suradnje Hrvatske i Sjedinjenih Država svjedoče o prijateljstvu ne samo hrvatskih i američkih oružanih snaga nego i o međusobnom prijateljstvu dviju država.

Dodala je kako je Hrvatska još u prvim danima svoje borbe za samostalnost i slobodu prepoznala Ameriku kao državu na koju se može osloniti. "ilateralna suradnja  između Amerike i Hrvatske, uspostavljena 1995. težišno se zasnivala na obrambenoj i vojnoj suradnji",kazala je predsjednica.

Naglasila je kako su nakon završetka Domovinskog rata SAD dale doprinos i ulasku Hrvatske u punopravno članstvo u NATO i Europsku uniju te neprekidno davale potporu jačanju međunarodne važnosti i ugleda Hrvatske, kako na području prostora jugoistočne Europe putem Američko-jadranske povelje, tako i u širim međunarodnim okvirima.

U priopćenju se kaže da je Grabar-Kitarović posebno istaknula važnost Združenog programa suradnje, koji je 1996. uspostavilo Zapovjedništvo američkih snaga za Europu, a kojim je Hrvatskoj omogućeno korištenje Programa međudržavne partnerske suradnje i drugih visokovrijednih programa obrambene suradnje namijenjenih preustroju Oružanih snaga i preobrazbi sustava obrane za potrebe članstva u Partnerstvu za mir, a potom i punopravnog članstva u NATO-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od svih novouspostavljenih američkih programa obrambene suradnje, stožerno mjesto i ulogu zauzeo je Program partnerske suradnje s Nacionalnom gardom Minnesote koji je započet u lipnju 1996., a čija je najveća vrijednost iskrena izravnost između svih sudionika, vojnika, dočasnika i časnika, obostrano povjerenje i uzajamno uvažavanje neovisno o hijerarhijskoj i vojnoj razini sudionika te raznolikost sadržaja programskih aktivnosti, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

"S ponosom danas možemo reći kako je u proteklih 20 godina u okviru zajedničkih aktivnosti s Nacionalnom gardom Minnesote provedeno više od 200 bilateralnih vojnih i civilnih stručnih aktivnosti te humanitarnih projekata, a uz sudjelovanje više od 3.500 pripadnika Oružanih snaga i djelatnika MORH-a“, istaknula je predsjednica.

Za izniman doprinos međunarodnom ugledu i položaju RH te razvitku odnosa sa SAD-om Grabar-Kitarović tom je prigodom odlikovala guvernera Minnesote Marka Brandta Daytona Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom. Isto tako, za osobiti doprinos u razvoju bilateralne obrambene suradnje između dvije zemlje odlikovani su Redom hrvatskog trolista brigadir Douglas Faherty i Redom hrvatskog pletera pukovnik Ryan Fayrweather.

"Tim odlikovanjem simbolički iskazujemo kako izuzetno cijenimo međusobno prijateljstvo i svekoliku potporu koju su SAD pružile Hrvatskoj u proteklom razdoblju i na kojoj smo zahvalni. Isto tako ističem kako smo s optimizmom i vjerom okrenuti vremenu koje dolazi i u kojem ćemo nastaviti s daljnjim unaprjeđenjem suradnje i jačanjem ukupnih odnosa naših dviju prijateljskih država“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović, dodaje se u priopćenju.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara