Obilježeno deset godina Akademije tehničkih znanosti Hrvatske

AKADEMIJA tehničkih znanosti Hrvatske (HATZ) svečano je obilježila desetu obljetnicu djelovanja skupštinom na kojoj su im predstavnici vlasti i akademiji sličnih ustanova čestitali na jubileju i pozvali ih na još veće znanstvenotehničke rezultate.

Na skupštini su zaslužnim pojedincima dodijeljene nagrade i priznanja, a javnosti je upućen proglas u kojem, uz ostalo, HATZ traži još veću društvenu važnost znanosti i najavljuje svoje jače zauzimanje za približavanje Hrvatske svjetskom tržištu znanja.

Skup su pozdravili potpredsjednici Vlade Ante Simonić i Goran Granić, a u ime predsjednika Hrvatskog sabora Hrvoje Kraljević.

Predsjednik HATZ-a Juraj Božičević naveo je kako je Akademija, ispunjavajući svoju temeljnu ulogu okupljanja vrsnih stručnjaka na razvoju i primjeni tehničkih znanosti na stvaranju suvremenog hrvatskog gospodarstva, u proteklih deset godina organizarala preko 200 skupova, objavila 20 knjiga s 44 rada na 3100 stranica, da četiri puta godišnje izdaje glasnik Tehničke znanosti, polugodišnje inozemno izdanje i godišnjak koji od 2000. izlazi na engleskom jeziku. Akademija je prije tri godina predala Ministarstvu znanosti knjigu Hrvatska razvojna politika za gospodarstvo znanja. HATZ je postala članicom Mađunarodnog savjeta akademija tehničkih znanosti i tehnologija. Za najveći budući pothvat HATZ navedeno je izdavanje hrvatsko-engleskog i englesko-hrvatskog rječnika s gotovo stotinu tisuća pojmova iz područja tehničkih i biotehničkih znanosti na kojem sudjeluju brojni članovi Akademije.

Predsjednik saborskog Odbora za znanost, obrazovanje i kulturu Hrvoje Kraljević kazao je da se od Akademije u budućnosti očekuje još više ako se Hrvatska želi uljučiti u Europu. ´Trebamo biti stvarno konkurentni, jer nam nije interes uključiti se kao jeftina radna snaga´. Po postotku viskoobrazvanih građana i po broju inovacija Hrvatska zaostaje i za zemljama u tranziciji, kazao je Kraljević i pozvao članove Akademije tehničkih znanosti da ubrzaju razvoj hrvatske znanosti.

Nagradu za životno djelo ´Moć znanja´ dobio je Zijad Haznadar sa Fakulteta elektronike i računarstva u Zagrebu a nagrada mladom znanstveniku ´Vera Johanides´ pripala je Anroniji Perl s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku.

Haznadar se zahvalio i istaknuo da će nagrada imati još više smisla ako stručnjaci još više pomognu posrnulom gospodarstvu i ratom i poraćem devastiranoj industriji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara