Obitelj ubijene Jasmine odbila svjedočiti. Samo jedan član je otkrio što zna

Obitelj ubijene Jasmine odbila svjedočiti. Samo jedan član je otkrio što zna
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

PROŠLA su skoro dva mjeseca otkad je u mjestu Palovec kod Čakovca, u škrinji obiteljske kuće, pronađeno tijelo Jasmine Dominić.

Njezina sestra Smiljana Srnec još je uvijek u istražnom zatvoru pod sumnjom da je ubila Jasminu i njezino tijelo držala u škrinji punih 19 godina.

Svi članovi uže obitelji dviju sestara odbili su dati iskaz - i majka Katarina i Smiljanin suprug i njezine dvije kćeri i zaručnik jedne od njih. Jedini koji je odlučio dati iskaz je Jasminin ujak Drago Sobol.

Ubila ju je tako što joj je zadala više snažnih udaraca po glavi

Drago Galić, glasnogovornik varaždinskog Županijskog državnog odvjetništva, potvrdio je nakon pronalaska tijela što je uzrokovalo Jasmininu smrt. 

"Okrivljenica je osnovano sumnjiva da je u ljeto 2000. u obiteljskoj kući u Palovcu usmrtila svoju sestru na način da joj je zadala tvrdim predmetom više snažnih udaraca po glavi i time joj nanijela višestruke prijelome u području glave koji su doveli do njezine smrti."

Ujak: Stalno su se svađale

Ujak ubijene Jasmine o svemu je tada progovorio za N1. Otkrio je kada je posljednji put vidio Jasminu.

"Vidio sam je u petom ili šestom mjesecu te godine", rekao je ujak.  Vidio ju je dakle nekoliko mjeseci prije nego što je nestala, prema onome što je obitelj prijavila policiji. Pet godina nakon nestanka, 2005. godine, prijavili su da je Jasmina nestala u rujnu 2000. godine. Policiji su govorili da su se u međuvremenu čuli s Jasminom i da je otputovala.

Ujak je ispričao da ne razgovara ni s kim od obitelji. Ne razgovara ni s vlastitom sestrom, majkom ubijene.

"One su se stalno svađale među sobom. Neka policija da sve", rekao je ujak. 

"Znam istinu"

Na pitanje zna li on istinu, potvrdio je da zna.

"Znam istinu. Za sebe", rekao je ujak Smiljane Srnec i pokojne Jasmine Dominić.

Više je stručnjaka reklo da će s obzirom na protok vremena, nedostatak materijalnih dokaza i činjenicu da se Smiljana sada brani šutnjom, nakon što je prvo u neformalnom razgovoru s policajcima navodno sve priznala, biti teško na sudu dokazati da je ona ubila Jasminu. Dodatno im istragu otežava upravo činjenica da su svi članovi uže obitelji odbili svjedočiti.

Ako su članovi Smiljanine obitelji znali – neće ih se goniti

Još jedna stvar mogla bi se pokazati važnom u ovom slučaju. Naime, ako su članovi uže obitelji i znali za nešto, oni neće odgovarati, barem ne što se tiče pomoći počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela. Valja spomenuti da se ovdje misli u prvom redu na uže članove Smiljanine obitelji. Iako su njih dvije bile sestre, pa tako dijele velik broj rodbine, ovdje se misli na Smiljaninu obitelj.

Uži članovi Smiljanine obitelji, a to su suprug, majka i djeca, neće odgovarati ako su znali za tijelo.

Naime, članak 303. Kaznenog zakona bavi se upravo pomoći počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela.

"Tko krije ili zbrinjava počinitelja kaznenog djela za koje je propisana kazna zatvora od pet godina ili teža ili mu prikrivanjem sredstava kojima je kazneno djelo počinjeno, tragova kaznenog djela ili predmeta nastalih ili pribavljenih kaznenim djelom ili na drugi način pomaže da ne bude otkriven ili uhićen, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina", kaže prva stavka članka 303. Kaznenog zakona.

No stavka pet kaže sljedeće.

"Nema kaznenog djela iz stavke 1.,2. i 3. ovog članka kad njegova zakonska obilježja ostvari osoba koja je u braku ili koja živi u izvanbračnoj ili životnoj zajednici ili neformalnoj životnoj zajednici s osobom kojoj je pružila pomoć ili je toj osobi srodnik po krvi u ravnoj lozi, brat ili sestra, posvojitelj ili posvojenik", stoji u Zakonu.

Dakle, članovi Smiljanine uže obitelji neće odgovarati ako su i znali za leš u škrinji, barem ne što se tiče članka 303. Kaznenog zakona "Pomoć počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela".

Neće odgovarati ni za neprijavljivanje

Što se tiče neprijavljivanja kaznenog djela, tu također Zakon štiti užu rodbinu osumnjičene.

Članak 302. Kaznenog zakona naslovljen je "Neprijavljivanje počinjenog kaznenog djela".

"Tko zna da je počinjeno kazneno djelo za koje je propisana kazna zatvora deset godina li teža kazna pa to ne prijavi iako zna da bi takvom prijavom bilo omogućeno otkrivanje djela ili počinitelja kaznit će se kaznom zatvora do tri godine", kaže stavka 1.

No i ovdje je obitelj zaštićena Kaznenim zakonom.

"Nema kaznenog djela iz stavka 1. ovoga članka kad njegova zakonska obilježja ostvari osoba koja je u braku ili koja živi u izvanbračnoj ili životnoj zajednici ili neformalnoj životnoj zajednici s osobom koja je počinila neprijavljeno kazneno djelo ili je toj osobi srodnik po krvi u ravnoj lozi, brat ili sestra, posvojitelj ili posvojenik, osim ako je djelo počinjeno prema djetetu", kaže četvrta stavka istog članka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara