Obitelji Janka Ćakića ubijenog nakon Oluje hrvatska država mora isplatiti 800 tisuća kuna

Obitelji Janka Ćakića ubijenog nakon Oluje hrvatska država mora isplatiti 800 tisuća kuna

Ilustracija: Google maps

ŽUPANIJSKI sud u Bjelovaru potvrdio je u većem dijelu nepravomoćnu presudu šibenskog Općinskog suda prema kojoj Republika Hrvatska članovima obitelji Janka Ćakića, ubijenog nakon vojno-redarstvene akcije Oluja, treba isplatiti 800 tisuća kuna s kamatama. 

Sud u Bjelovaru zaključio je da, protivno žalbenim navodima Državnog odvjetništva, presuda šibenskog suda sadrži valjane razloge za primjenu odredbi Zakona o odgovornosti RH za štetu uzrokovanu od pripadnika hrvatskih oružanih i redarstvenih snaga tijekom Domovinskog rata.

Ubio ga i zapalio u vlastitoj kući

Tužba članova obitelji Ćakić temelji se na osuđujućoj presudi protiv pripadnika 15. domobranske pukovnije Petar Krešimir IV, koji je 20. kolovoza 1995. godine smaknuo Janka Ćakića u selu Zečevo kod Kistanja nakon što je Oluja bila okončana. Potom je zapalio tijelo pokojnog Ćakića i njegovu kuću. Tijelo mu je pronađeno, identificirano i sahranjeno u obiteljsku grobnicu tek u travnju 2015. godini.

Država se pokušala izvući tezom o zastari

Zaključeno je kako je štetu prouzročio pripadnik hrvatskih oružanih snaga u vrijeme obavljanja vojne službe tijekom Domovinskog rata na prostoru na kojem nesporno više nije bilo vojnih akcija, pa se ne radi o šteti koja nema karakter ratne štete, čime su ispunjene pretpostavke da država odgovara za štetu prouzročenu smrću Janka Ćakića.

Država se pokušala izvući tvrdeći kako je nastupila zastara potraživanja, no taj je argument sud odbio. Odšteta će biti isplaćena kćerima pokojnog Janka i njegovoj udovici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara