Obitelji stradalih vatrogasaca sutra dobivaju po 200.000 kuna pomoći

TRINAEST dana nakon vatrogasne tragedije na otoku Velikom Kornatu istraga nesreće i dalje traje. Do danas je u javnost procurilo nekoliko teorija o onome što se 30. kolovoza dogodilo na otoku prilikom gašenja požara niskog raslinja i trave, pri čemu je ubrzo nakon nesreće smrtno stradalo šest vatrogasaca, dok ih je još pet preminulo u nekoliko narednih dana.

Neki dokazi ukazuju na to kako je teško stradavanje vatrogasaca uzrokovano eksplozijom ili vrlo brzim sagorijevanjem benzinskih para iz spremnika za gorivo koji su vatrogasci nosili sa sobom kako bi imali dovoljno goriva za motornu vodenu crpku.

Druga teorija otvara mogućnost da su nesretni vatrogasci stradali uslijed rijetke prirodne pojave kojom je u kotlini u kojoj su se nalazili u trenutku nesreće, iznenada nastao svojevrsni plameni tornado koji je u nekoliko sekundi prešao preko vatrogasaca.

Načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ) mr. Željko Popović u razgovoru za Index nije želio nagađati o uzrocima kornatske tragedije, a do završetka istrage nije želio komentirati teorije o događaju kojima se ovih dana barata u hrvatskim medijima.

Obiteljima po 200.000 kuna novčane pomoći

Popović je potvrdio da sutra putuje u Šibenik gdje će u uredu šibensko-kninskog župana Pauka sastati sa splitsko-dalmatinskim županom Antom Sanaderom koji trenutno vrši dužnost predsjednika HVZ-a, na koju je imenovan nakon smrti bivšeg predsjednika HVZ-a i bivšeg ministra unutarnjih poslova Marijana Mlinarića.

Na sastanku će se u djelo provesti odluka hrvatske Vlade koja je prošli tjedan obiteljima stradalih vatrogasaca osigurala novčanu pomoć u iznosu od tri milijuna kuna od čega će svaka od 11 obitelji preminulih vatrogasaca dobiti po 200.000 kuna. Jednak iznos dobit će i obitelj vatrogasca koji je dan ranije preminuo prilikom intervencije na Hvaru.

Što se tiče novca prikupljenog telefonskim pozivima građana i uplatama građana i pravnih osoba na nekoliko žiro-računa otvorenih za prikupljanje pomoći obiteljima stradalih vatrogasaca, a na kojima je do utorka prikupljeno oko tri milijuna kuna, Popović kaže kako će se o raspodjeli tih sredstava odlučivati na sutrašnjoj sjednici kojoj će uz župana Pauka nazočiti i načelnik Općine Tisno te gradonačelnici Vodica i Šibenika.

Ostatak novca ostat će u Zakladi Kornati koju je osnovao HVZ i njime će se financirati ostale potrebe obitelji stradalih vatrogasaca, među koje spada moguće stipendiranje djece stradalih vatrogasaca. Istim sredstvima bit će osigurana i eventualna novčana pomoć obiteljima vatrogasaca koji će možda nažalost u budućnosti stradati, kaže Popović, ističući pri tom kako će HVZ učiniti sve da se kornatska tragedija više nikada ne ponovi.

Povratak pod okrilje MUP-a nazadovao bi struku

Ubrzo nakon kornatske tragedije na svjetlo dana izašli su problemi s kojima se susreće hrvatsko vatrogastvo koje trenutno funkcionira pod okriljem HVZ-a. Popović napominje kako na terenu konkretne odluke donose županijske vatrogasne zajednice, što je praksa u većini europskih zemalja gdje je vatrogasni sustav što je više moguće decentraliziran i podvrgnut potrebama lokalne zajednice.

Sukladno tome stavljanje vatrogastva pod okrilje Ministarstva unutarnjih poslova (MUP), pod čijom se ingerencijom nalazilo do kraja 1999., značilo bi nazadovanje struke i nikako ne bi bilo dobro za konkretnu djelotvornost vatrogasnog sustava.

Popović pri tom predlaže da se tijekom ljetnih mjeseci, kada su potrebe za vatrogasnim intervencijama na otvorenim požarištima znatno veće, drugačije organiziraju. Dodaje kako osobno predlaže da se dopunom zakona to područje vatrogasne djelatnosti posebno regulira, te kako i sam ima nekoliko prijedloga na koji način to postići, ali o njima zasad nije želio pričati.

Apel da se ne brza za zaključcima o krivcu

Glede kaznene prijave protiv županijskog zapovjednika Dražena Slavice, načelnik napominje kako smatra da Slavica nije učinio propust kada je vatrogasce poslao na intervenciju na Veliki Kornat. Ono što je zasigurno sporno i što podliježe pod sudsku nadležnost jest činjenica da su na intervenciju išla i dva maloljetnika, a tu su i navodi o zakašnjelom slanju pomoći stradalim vatrogascima.

Spomenimo na kraju kako će na sutrašnjoj sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost biti govora o kornatskoj tragediji o kojoj će predsjedniku Mesiću i premijeru Sanaderu biti prezentirano djelomično izvješće o rezultatima dosadašnjeg tijeka istrage, a dio kojih će biti dostupan i javnosti.

Na sjednici Vijeća HVZ čini se neće imati svojeg predstavnika, međutim Popović kaže kako je Zajednica ministru unutarnjih poslova Ivici Kirinu prije nekoliko dana poslala pismo u kojem se apelira da se ne brza sa zaključcima istrage i da se prerano ne upire prstom u krivca prije nego što bilo čija odgovornost bude utemeljeno dokazana.

I.K.
Foto: DUZS

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara