Objavljen roman "Platforma" Michela Houellbecqa

Roman francuskog književnika Michela Houellebecqa "Platforma" izišao je i na hrvatskom, u izdanju zagrebačke nakladničke kuće "Litteris".

Egzotizam, seks, turizam, muslimanski fundamentalizam - pikantni su začini najnovijeg, trećeg romana "Platforma" danas najkontroverznijeg svjetskog pisca Michela Houellebecqa, izvijestio je danas "Litteris".

Junak romana Michel, činovnik u Ministarstvu kulture, živi u ritmu televizijskih igrica, feljtona i peep-showa. Nakon smrti oca odlučuje otputovati na Tajland, u sklopu organiziranog putovanja agencije "Nouvelles frontieres". Tamo se prepušta užicima erotske masaže, posjećuje barove s prostitutkama i upoznaje Valerie, s kojom će otputovati na Kubu.

Za razliku od "Elementarnih čestica" koje se u pozadini bave bio-genetikom, ovdje se autor dotiče ekonomije i sociologije u kontekstu portreta jednog prosječnog društva s prosječnim pojedincima, opisanima s kliničkim smislom za pojedinosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Roman, kojeg kritičari smatraju "oštrim, smiješnim i sarkastičnim", ali i laganim za čitanje, izazvao je polemike i sudski proces, zbog, kako su ga optuživali, rasističkih i seksističkih stavova.

Time je Houellebecq samo učvrstio svoj "image" slobodnog pisca koji piše točno ono što želi i zadaje muke cenzuri, kritici, političkoj korektnosti i društvenim zabranama.

Michel Houellebecq (rođen 1958.) francuski je pjesnik, esejist i romanopisac, koji je romanima "Širenje područja borbe", "Elementarne čestice" i "Platforme" postao predvodnikom nove generacije pisaca.

Roman "Platforma" s francuskoga je prevela Vlatka Valentić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara