objavljena akademijina spomenica ´franjo tuđman 1922.-1999.´

U knjižnom nizu ´Spomenica preminulim akademicima´ Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti 106. svezak posvetila je prvom hrvatskom predsjedniku akademiku Franji Tuđmanu, pod naslovom ´Franjo Tuđman 1922.1999.´

Svezak je objavio Razred za društvene znanosti pod uredništvom akademika Hodimira Sirotkovića i suautora akademika Petra Strčića.

Nakon Sirotkovićeva uvodnog teksta tiskan je također i njegov prilog o znanstvenom djelu Tuđmana.

Akademik Vlatko Pavletić priložio je svoj govor održan na svečanoj akademiji priređenoj 14. svibnja 1997. u povodu Tuđmanova 75. rođendana.

Akademik Davorin Rudolf u Spomenici piše o Projektu sprječavanja rata: Savezu suverenih država jugoslavenskih naroda, kako ga je osmislio dr. Tuđman.

Član HAZU-a Ivo Petrinović ocijenio je Tuđmanovu knjigu ´Velike ideje i mali narodi´.

Najopsežniji tekst je akademika Petra Strčića ´Prilog za bibliografiju akademika Franje Tuđmana´.

Uz fotografiju Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika, Spomenica tiskana na 119. stranica jedna je od najopsežnijih do sada objavljenih jednom redovitom članu HAZU-a.

Akademik Franjo Tuđman prve je svoje radove objavio 1952. Autor je više stotina rasprava i članaka među kojima i niza knjiga. U znanstvenom i stručnom radu zanimalo ga je pet cjelina - partizansko ratovanje, uzroci, nastank krize i raspad Kraljevine Jugoslavije, Drugi svjetski rat na jugoslavenskom prostoru ponaosob u Hrvatskoj, poslijeratna FNRJ/SFRJ i nacionalno pitanje.

Franjo Tuđman je za izvanrednog člana JAZU-a bio kandidiran 1967., ali je postupak obustavljen iz političkih razloga, među kojima i zbog Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog jezika.

Godine 1992. izabran je za redovitog člana u Razredu za društvene znanosti HAZU-a kao prvi predsjednik Republike Hrvatske.

Kao predsjednik Republike proglasio je novi Zakon o HAZU-u, po kojemu je Akademija postala ´najvišom znanstvenom i umjetničkom ustanovom u RH´.

Kako je vidljivo iz Spomenice, dr. Franjo Tuđman na više je načina sudjelovao u radu te ugledne hrvatske kulturne i znanstvene institucije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara