Objavljena knjiga Carrolla Quigleya "Anglo-američki establishment"

Zagrebački nakladnik E.Čić objavio je knjigu američkoga povjesničara Carrolla Quigleya "Angloamerički establishment od Rhodesa do Clivedena".

"Rečeno mi je da bi za povijest, o kojoj ovdje govorim bilo bolje kad bi ostala neispričana, jer bi inače strjeljivom opskrbila neprijatelje onoga što poštujem, piše Quigley i dodaje kako mu je "zadnja stvar koju bi poželio da bilo što od onoga što napiše iskoriste anglofobi i izolacionisti."

Knjiga historiografski obrađuje stvaranje i djelatnost društava za očuvanje britanskoga Imperija na načelima federalizacije i preustroja negdašnjih engleskih kolonija u britanski Commonwelt.

Autor istražuje načine okupljanja tako moćnih skupina koje su svoj utjecaj u početku širile nepotizmom i grananjem obiteljskih veza, koje je pod nazivom Milnerova skupina povezao na ideološkoj, financijskoj i političkoj razini tek lord Alfred Milner.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Quigley otkriva tajanstveni svijet Cecilova bloka, tajne udruge bogataša Cecila Rhodesa, Milnerova Kindergartena, skupine oko The Timesa, Okrugloga stola i osnivača londonskoga Kraljevskog instituta za međunarodne poslove te njihovu ulogu u britanskoj i međunarodnoj politici tijekom Prvoga i Drugog svjetskog rata.

Američki nakladnik Emissary Publications, N.Y. objavio je tu knjigu 1981.

Povjesničar Carroll Quigley (1910.-1977.) napisao je i knjige "Evolucija civilizacije" te "Tragedija i nada - Povijest svijeta u naše vrijeme".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara