Objavljena knjiga o bulimiji "polupani lončići" Jasne Šurine

"POLUPANI LONČIĆI", autobiografska potresna ispovijest Jasne Šurine o njezinoj borbi i izlječenju od bulimije, bolesti poremećaja prehrane, objavljena je u biblioteci "Y" zagrebačke nakladne kuće "Celeber".

Knjiga je pisana u obliku dnevnika, za web stranicu foruma "Libelle", udruge za pomoć oboljelima od anoreksije i bulimije nervoze.

To je prva knjiga u Hrvatskoj koja "iz prve ruke" govori o bulimiji i anoreksiji, sve raširenijim problemima današnjice.

Jasna Šurina napisala je knjigu o svom sedmogodišnjem iskustvu s bulimijom kako bi pomogla drugima koji pate od iste bolesti i kako bi javno upozorila na potrebu da se u sustavima hrvatskog školstva i zdravstva počne razgovarati o toj temi.

Uz svaki primjerak knjige "Celeber" je priložio stručnu brošuru o bulimiji, od koje svaka peta žrtva neće živa dočekati 40. godinu. Smrtnost od bulimije je, dugoročno gledano, oko 20 posto.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bulimija nervoza je poremećaj hranjenja uočen početkom 70-ih. Bolest pogađa oko jedan posto djevojaka i mladih žena, a vrlo rijetko i muškarce. Javlja se između 12. i 25. godine života, no najučestalija je između 17. i 18. godine.

Bolest je podjednako raširena u svim društvenim slojevima, među osobama normalne težine te blago iznad ili ispod prosjeka.

Razvoju bulimije pogoduju negativna slika o sebi, visoka razina perfekcionizma, teškoće u samokontroli. Najčešće se javlja nakon proživljavanja stresnih životnih događaja koji su prijetnja samopoštovanju - školski neuspjeh, problemi u vezi, komunikacijski problemi, negativni komentari drugih na izgled.

Bulimiju nervozu karakterizira ciklus koji se stalno ponavlja - zabrinutost za težinu i izgled tijela, oštra dijeta, prejedanje, samoizazvano povraćanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara