objavljena knjiga paula c. vitza "psihologija kao religija - kult samoobožavanja"

Splitski nakladnik Verbum objavio je knjigu Paula C. Vitza "Psihologija kao religija Kult samoobožavanja".

Autor u trinaest poglavlja raščlanjuje psihologiju kroz znanstvene, filozofske, ćudoredne, gospodarske, društvene i religiozne poglede.

Vitz predstavlja učenja istaknutih predstavnika psiholoških škola, analizira njihove teorije o čovjekovu "ja" i učenja koja vode svenazočnom kultu samoobožavanja.

Korijene te suvremene filozofije samoobožavanja, koja je inače, kako kaže, "tipičan američki proizvod" pronalazi u humanističkoj filozofiji L. Feuerbacha, K. Marxa, i njihovih sljedbenika.

Taj se "proizvod" posebice ističe u programima tzv. New agea, kojega je nakana, kako ističe autor, "promijeniti sve sfere društva pomoću širokih mreža što su ih razapeli po čitavom svijetu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Takve mreže već postoje u vladinim programima, obrazovnom sustavu i u tzv. savjetodavnim zanimanjima, ističe autor.

Ideologiji New agea, koja "u bijegu od svijeta i sebe" čovjeku nudi mir i sreću, autor suprotstavlja kršćansko stajalište po kojem čovjek djeluje u svijetu, odnosno "ljubi Boga i svoga bližnjeg".

Istražujući suvremeni američki javni život, a posebice školstvo, autor otkriva temelje "narcističkog i destruktivnog karaktera" tamošnjeg stanovništva.

Danas tom dominantnom svjetonazoru, Vitz u svojoj knjizi suprotstavlja životnu filozofiju kršćanske ljubavi.

Paul C. Vitz je američki psiholog i profesor psihologije na Sveučilištu New York. Istražuje područja na kojima se susreću psihologija i religija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara