Objavljena knjiga Petera Kreefta "Kršćanstvo i druge religije"

Splitski nakladnik "Verbum" objavio je knjižicu "Kršćanstvo i druge religije" (77 str.) koja je izbor tekstova iz knjige "Fundamentals of the Faith" američkoga filozofa Petera Kreefta.

Kreeftova knjiga raščlanjuje odnose Katoličke crkve s nekršćanskim religijama, a u eseju o odnosu kršćanstva i islama autor piše kako "postoje dva uznemirujuća aspekta u odnosu između kršćanstva i islama".

"Dijalog između njih gotovo da i ne postoji. Islam se opire ekumenskom dijalogu više od bilo koje druge religije. Obraćati ljude na bilo koji način u muslimanskoj zemlji znači otići u zatvor ili u smrt. Islam je jednom gotovo pokorio svijet, u ranom srednjem vijeku, kad se njegovo carstvo prostiralo od Španjolske do Indonezije, i čini se kao da je opet na istom putu", piše Kreeft analizirajući odnose kršćanstva s tom religijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Urednik knjige Petar Balta priredio je za knjigu Kreeftove eseje o "jedincatosti" kršćanstva te o odnosima kršćanstva sa židovstvom, islamom, hinduizmom, budizmom i novim poganstvom.

U drugom dijelu knjige kao prilozi objavljena je deklaracija "Nostra Aetate" koja govori o odnosu Crkve prema nekršćanskim religijama, zatim izvadci iz Katekizma Katoličke crkve koji kazuju o odnosu Crkve i nekršćana, te dijelovi deklaracije "Dominus Iesus" koji govore o "jedincatosti i spasenjskoj univerzalnosti Isusa Krista i Crkve".

Peter Kreeft je profesor filozofije na Boston Collegeu. Objavio je četrdesetak knjiga s područja filozofije i religije, a Verbumov izbor sastavljen je iz knjige "Fundamentals of the Faith" (Temelji borbe).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara