OBJAVLJENA KNJIGA "U SLUŽBI DOMOVINE" HRVOJA KAČIĆA

Jugovojska je morala intervenirati i pristupiti "oslobađanju Dubrovnika i cele dubrovačke regije", rekao je admiral Miodrag Jokić u Domu armije u Tivtu 29. listopada 1991. predstavnicima diplomatskog zbora, piše u prvom hrvatskom proširenom izdanju knjige "U službi domovine" svjedok toga susreta Hrvoje Kačić, koji je na prvim višestranačkim izborima kao nezavisni kandidat u izbornom krugu Dubrovnik izbaran za zastupnika u Hrvatski sabor.

"Kad smo stigli u Tivat, zahtjevao sam da se u Dubrovnik ide kopnom, posebno zato da se strani diplomati osvjedoče o razaranjima koja su počinjena po Konavlima i Župi dubrovačkoj. Međutim, admiral Jokić nije dopustio da diplomati vide razrušene i opljačkane Konavle, pa je lažno tvrdio da je putovanje nesigurno", piše Kačić, koji je 1991. predstavljao Hrvatsku na zasjedanjima Konferencije o bivšoj Jugoslaviji u Haagu.

Admirala JNA Miodraga Jokića, zapovjednika 9. vojnopomorskoga sektora, Haaški je sud 18. ožujka osudio na sedam godina zatvora za ratne zločine počinjene 6. prosinca 1991. teškim granatiranjem Dubrovnika, grada pod zaštitom UNESCO-a.

Kačićeva knjiga "U službi domovine" koju je objavila Matica hrvatska, kako napominje u predgovoru povjesničar i leksikograf Trpimir Macan, kombinirana je značaja "memoarskoga i dokumentarnog".

"Srpsko-crnogorski pokušaj osvajanja dubrovačkoga područja u jesen 1991. u sklopu općeg napadaja na Hrvatsku, znamenit je i tragičan povijesni događaj, jedva usporediv s ijednom ratnom krizom u dubrovačkoj povijesti", napominje Macan, koji kaže za autora knjige da je "zbog svojega djelovanja jedan od prvorazrednih svjedoka".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Knjiga (479 str.) ima šest poglavlja - Povijesna prekretnica, Vrijeme promjena, U međunarodnoj areni, Prkos i hrabrost u obrani Dubrovnika, Priznanje državnosti i Potvrda integriteta. Njezine prve stranice ilustrirane su dokumentarnim slikama razaranja Dubrovnika, a posljednje isječcima razorenoga Vukovara.

"Hrvoje Kačić govori o svom voljenom Dubrovniku na posve moderan način", piše u pogovoru knjizi urednik i laburistički zastupnik Michael Foot te primjećuje kako je Kathleen Wilkes "željela dignuti svijet na noge", ali činilo se da je službeni London "bio gluh na sve takve apele".

Prvo izdanje Kačićeve knjige "Serving my Country - Croatia rediviva" u izdanju zagrebačkoga Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar" objavljeno je u jesen 2002. na engleskom jeziku.

Tom izdanju predgovor je napisala engleska filozofkinja i počasna doktorica Sveučilišta u Zagrebu Kathleen Wilkes. Ona je na samu početku zapisala kako joj je čast "napisati predgovor knjizi Hrvoja Kačića", ocijenivši da je Kačić "samostalan političar", koji je "odano privržen svojoj zemlji Hrvatskoj radije negoli nekoj političkoj stranci".

(Hina) xmc ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara