objavljena kratka povijest primorsko-goranske županije na poljskom

U povodu trećeg pastoralnog pohoda pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj, riječki nakladnik Vitagraf objavio je na poljskom jeziku kratku sintezu povijesti Primorskogoranske županije pod naslovom "Od papieza Aleksandra III. do papieza Jana Pawla II." L

Kratka sinteza donosi povijest spomenute županije koja obuhvaća Kvarnersko primorje, liburnijsku Istru i Gorski kotar. To je, po riječima autora akademika Petra Strčića, prva takva kratka sinteza, a rezultat je dugogodišnjih znanstvenih istraživanja.

Strčić navodi da je prvi papa koji je posjetio zapadno područje Hrvatske, sadašnju Primorsko-goransku županiju, bio papa Aleksandar III. koji je 1177. boravio na otoku Rabu, a drugi papa Pio VII. 1800. posjetio je Istru.

U knjizi su i podatci o povijesti kršćanstva na prostoru zapadne Hrvatske s posebnim naglaskom na fenomen starohrvatske službe Božje i glagoljaške baštine, te podatci o papama koji su kroz vjekove stupali u obranu ugroženoga glagoljaštva.

Strčić piše i o Trsatu kao najstarijem marijanskom kultu u hrvatskom narodu čiji su čuvari franjevci provincije sv. Ćirila i Metoda. Oni su 1991., u povodu 700. godišnjice donošenja svete Nazaretske kućice na Trsat, pozvali Svetoga Oca Ivana Pavla II. da ih posjeti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na naslovnici knjige je fotografija Bašćanske ploče, prvog krsnog lista na hrvatskom jeziku i pismu.

U uvodu je objavljena fotografija dolaska Svetog Oca u Rijeku u četvrtak, 5. lipnja ove godine, iz Zračne luke na Krku.

Glavni je urednik knjige Bože Mimica, a na poljski su je prevele Renata Sabljak i Magdalena Polczynska.

Primjerak knjige bit će darovan Svetom Ocu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara