Objavljena Le Bonova "Psihologija naroda, gomila, revolucija"

ZAGREBAČKI nakladnik Golden marketing Tehnička knjiga objavio je hrvatski prijevod knjige Gustavea Le Bona "Psihologija naroda, gomila, revolucija".

Knjiga "Psihologija naroda, gomila, revolucija" (503 str.) sadrži tri studije koje obrađuju psihološke zakone razvoja naroda, psihologiju gomile i psihologiju revolucije s posebnim osvrtom na Francusku revoluciju.

U prvoj studiji, naslovljenoj "Psihološki zakoni o razvoju naroda", autor piše o psihološkim značajkama rasa, načinu njihova očitovanja u različitim elementima njihovih civilizacija, povijesti naroda kao posljedici njihova karaktera, načinima na koji se mijenjaju psihološke značajke rase te raspadu i propadanju rasnih značajki.

U studiji "Psihologija gomila" Le Bon piše o njihovu duhu, mišljenju i vjerovanjima te klasifikaciji i opisu raznih kategorija gomila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Psihologija revolucija" obrađuje psihološke elemente revolucionarnih pokreta, oblike mentaliteta koji prevladavaju za revolucija, Francusku revoluciju i njezine zametke, racionalne, afektivne, mistične i kolektivističke utjecaje na revoluciju, borbu između utjecaja tradicije i principa revolucije te moderni razvitak revolucionarnih principa.

U ovom izdanju osuvremenjeni su, jezično popravljeni, i terminološki usklađeni sa suvremenim hrvatskim jezičnim standardom raniji prijevodi u kojima su te studije bile objavljene, napominju priređivači ovog hrvatskog izdanja Le Bonovih knjiga psihologije.

"Francusku revoluciju" i "Psihologiju revolucija" s francuskog jezika na hrvatski preveo je Zlatko Hribar, a objavila ih je kao knjige Narodna knjižnica 1919. godine. Studiju "Psihologijski zakoni o razvoju naroda" objavila je 1920. Hrvatska politička biblioteka u prijevodu Slavka Ježića, dok je "Psihologiju gomila" 1920. godine Narodna knjižnica objavila u prijevodu Ivana Lulića, a 1989. Globus.

Pogovor ovom novom hrvatskom izdanju napisao je Rade Kalanj.

Gustave Le Bon (1841. - 1931.) francuski je socijalni teoretičar. "Psihologiju naroda" i "Psihologiju gomila" objavio je 1895. godine, a "Francusku revoluciju i psihologiju revolucija" 1912.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara